Social

Ocna Mureș. Peste 2,6 mil. €, bani europeni pentru modernizarea unei școli

Peste 2,6 milioane de euro fonduri Regio vor fi investite în următorii doi ani în modernizarea Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din orașul Ocna Mureș, astfel încât, la finalizarea lucrărilor, aproape 500 de elevi și cadre didactice vor beneficia de o clădire complet modernizată și de dotări noi pentru cursuri.

„Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectului finanțat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, după semnarea de azi a contractului de finanțare pentru proiectul «Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Lucian Blaga clasele 0 – VIII din orașul Ocna Mureș»”, se menționează într-un comunicat transmis, luni, Agerpres, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectului este de peste 12,4 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile, în valoare de peste 12,1 milioane de lei, adică mai mult de 2,6 milioane de euro, reprezintă circa 98% din suma cheltuielilor eligibile.

„Cu acest proiect pentru Școala «Lucian Blaga», avem semnate trei contracte de finanțare – prin care reabilităm energetic Spitalul, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Alba, și încă unul, prin care construim două clădiri cu locuințe sociale și realizăm un proces de regenerare urbană, modernizând 6 km de străzi din zonele defavorizate. (…). Proiectul școlii va asigura condiții mai bune de educație și de activitate pentru aproape 500 de persoane, elevi și cadre didactice”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Proiectul de modernizare a Școlii gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș își propune reabilitarea clădirii, inclusiv a structurii de rezistență a acesteia.

Se vor reface finisajele interioare și exterioare, vor fi modernizate toate instalațiile interioare, urmând a fi achiziționată o nouă și modernă centrală termică. Prin proiect vor fi realizate grupuri sanitare moderne, precum și accese pentru persoane cu dizabilități. Toate sălile de clasă și laboratoarele din clădirea de peste 1.300 metri pătrați vor fi dotate cu mobilier și echipamente didactice și de suport pedagogic moderne, corespunzătoare calitativ și funcțional standardelor unui act educațional complet.

Proiectul va fi definitivat până în 31 octombrie 2022.

„În acest moment, orașul Ocna Mureș atrage pentru dezvoltare peste 35 milioane de lei, toate destinate revigorării climatului socio-economic. (…). Proiectul de modernizare a Școlii «Lucian Blaga» este al doilea ca importanță la nivel local, după cel de regenerare urbană și dezvoltare a comunităților marginalizate”, a afirmat directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Acesta a precizat că pe domeniul reabilitării infrastructurii educaționale sunt în derulare în județul Alba proiecte la Colegiile Tehnice din Cugir și Aiud, la Liceele Tehnologice din Sebeș și Jidvei, dar și la trei școli gimnaziale din Blaj, la Școala Gimnazială din Abrud, precum și la două școli gimnaziale din comuna Stremț.

„Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 87 milioane de lei. Acestea se adaugă celor peste 20 milioane de lei care sunt folosiți pentru investițiile de creștere a eficienței energetice în unitățile de învățământ liceal din Alba Iulia, Baia de Arieș și Teiuș. Astfel, mai mult de 3.000 de elevi din județul Alba vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene”, a conchis Simion Crețu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.