Economie

O pandemie cât 5% din PIB. Când își va reveni economia națională la parametri de dinainte de CoVid?

O echipă de cercetători ai Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) derulează un proiect de cercetare conform căruia Produsul Intern Brut (PIB) al României va scădea cu 5% în acest an, iar economia românească își va reveni la performanțele anterioare crizei CoVid-19 abia în doi ani și jumătate.

„Conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului de aproximativ 5%. În privința perspectivelor economice pe termen mai lung, previziunile cercetătorilor UBB arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanței aferente perioadei premergătoare acestei crize va dura aproximativ 2,5 ani. Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată şi de producția şi livrarea eficientă a vaccinului împotriva CoVid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de UBB.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului denumit CoVid-19: Romanian Economic Impact Monitor prin care cercetătorii universității monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România, respectiv elaborează analize şi previziuni privind perspectivele economice ale țării (econ.ubbcluj.ro/coronavirus).

„Rezultatele recente ale acestui proiect care se bazează pe un model cu factori comuni dinamici (DFM – Dynamic Factor Model) arată că după scăderea record a produsului intern brut (PIB) în al doilea trimestru al anului 2020, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al treilea trimestru, revenirea economică în formă «V» nu mai reprezintă un scenariu realist, previziunile arătând mai degrabă o evoluție a PIB-ului în formă de «W» asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an”, se mai arată în comunicat.

Cercetarea mai arată că economia țării va resimți creşterea numărului cazurilor de CoVid-19.

„Modelul DFM al cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această scădere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%. Această previziune este în concordanță cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate țările UE, unde majoritatea analiştilor aşteaptă o scădere între 2% şi 3% (analiză Reuters). Această scădere pune o piedică importantă în calea creşterii economiei româneşti din ultimele luni, şi semnalează faptul că revenirea în formă de “V” nu mai este o aşteptare realistă, scenariul cel mai probabil fiind mai aproape de o formă de «W» asimetric (cu o scădere economică mai puțin accentuată în cadrul celui de al doilea val al pandemiei)”, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.