Social

Drapelul Național va fi arborat la Alba Iulia în prezența unui număr restrâns de persoane

Drapelul Național a fost arborat luni în Piața Tricolorului din Alba Iulia în cadrul unei ceremonii la care au fost prezente, pentru a respecta restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus și a faptului că „Orașul Marii Uniri” încă se mai află în carantină, doar câteva zeci de persoane, printre acestea regăsindu-se și un veteran de război, de 98 de ani, Laurean Deac.

Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României au început cu ceremonialul depunerilor de coroane la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul și la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand și Maria. Au fost depuse coroane de flori de către reprezentanții autorităților locale și județene, precum și din partea Parlamentului și a câtorva partide politice.

Momentul central al manifestărilor oficiale a fost ceremonialul arborării Drapelului Național, acesta fiind anterior sfințit de către Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu.

Printre cei care au asistat la eveniment s-a aflat și Laurean Deac, un veteran de război care va împlini în februarie 99 de ani. Slt. (r) Laurean Deac a luptat pe frontul din Rusia, țară în care a stat apoi în prizonierat patru ani, fiind eliberat în 1948. În 1963, s-a stabilit în Alba Iulia.

„Totdeauna am fost de Ziua Națională. Dacă nu era boala asta peste noi, era mai bine. Era lume aici multă. Acum, mai puțină”, a spus Laurean Deac. El le-a urat românilor toate „cele bune” și „să meargă înainte”.

Municipiul Alba Iulia va ieși din carantină luni noaptea.

„Carantina se va ridica la noapte, în 1 Decembrie va fi liber, ca să zic așa. Un 30 noiembrie atipic față de alți ani, dar eu am simțit totuși o căldură aparte în inimile oamenilor. Lumea e dornică să iasă din case, să vină la manifestații, să prețuiască ceea ce, poate, în ultimul timp a devenit desuet pentru unii sau poate nu au mai dat atâta importanță”, a spus primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Potrivit edilului, în 1 Decembrie vor fi doar două evenimente oficiale.

„(Manifestările oficiale – n.r.) se reduc la două, restul se mută în online. În schimb, toate spațiile istorice vor putea fi vizitate: Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii, Platoul Romanilor. Lumea se va putea plimba și călca pe locurile sacre ale acestui oraș”, a mai spus Gabriel Pleșa.

La rândul său, prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a afirmat că „atmosfera Zilei Naționale există”, în pofida restricțiilor.

„Trebuie să o avem anul acesta mai mult în suflet, trebuie să avem grijă unii de alții. În același timp, să ne marcăm Ziua Națională și eroii”, a declarat Nicolae Albu.

Cel mai important moment din programul zilei de 1 Decembrie va fi ceremonialul militar de la Monumentul Unirii. În acest an, la Alba Iulia nu va mai avea loc tradiționala paradă militară, eveniment la care, în unii ani, au asistat și câteva zeci de mii de persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.