Mozaic

A murit Mihăilă Cofar, unul dintre răniții din timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureș din 1990

Mihăilă Cofar, pe patul de spital (martie 1990)

Primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, a declarat vineri, pentru Agerpres, că a murit Mihăilă Cofar, unul dintre cei răniți în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureș, din martie 1990, iar înmormântarea va avea loc, sâmbătă, în cimitirul familiei.

„Mihăilă Cofar avea 73 de ani și de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afecțiuni, în urma traumatismelor suferite atunci. Avea probleme cu rinichii, cu ficatul și se mișca foarte greu, doar cu un cadru de metal. A murit alaltăieri și va fi îngropat mâine (sâmbătă, n.r.) în cimitirul familiei. Voi merge în seara aceasta la priveghi, însă la înmormântare nu voi putea participa având în vedere restricțiile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și faptul că sunt multe rude. Era un om simplu, treceam de câteva ori pe an pe la el, din prietenie, și îl ajutam cu tot felul de probleme care țin de adminstrația locală, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se găsesc greu, chiar dacă suntem la munte”, a declarat primarul Dan Vasile Dumitru.

Imaginile cu Mihăilă Cofar, în timp ce era bătut în timpul conflictului din martie 1990, în centrul municipiului Târgu Mureș, au făcut înconjurul lumii.

În urma rănilor suferite, Mihăilă Cofar a fost pensionat pe caz de boală și a trebuit să trăiască numai cu o pensie de câteva sute de lei.

Conflictul interetnic din 19-21 martie 1990 de la Târgu Mureș s-a soldat cu cinci morți (doi români și trei maghiari) și 278 de răniți. 30 de persoane au fost trimise în judecată, alte 21 arestate în cursul urmării penale, dintre care 12 romi, 8 maghiari și un român, iar instanța a condamnat 8 persoane, un maghiar și 7 romi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.