Mozaic

Ministrul Tătaru spune că, „dacă ajută”, se va vaccina public

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că s-ar vaccina pentru CoVid-19 în mod public dacă asta ar ajuta la convingerea oamenilor că serul este sigur, el afirmând că deși a fost realizat destul de repede, testele au fost făcute pe eșantioane mari de populație și au dat rezultate bune.

Întrebat vineri seară într-o emisiune la Antena 3 dacă s-ar vaccina public, după cum au anunțat lideri din alte ţări, Nelu Tătaru a răspuns: „Dacă ajută, da. Eu mă voi vaccina oricum”.

El a adăugat că „aceste tranșe (de vaccin – nota red.) care vin la nivelul Comisiei Europene sunt împărțite echitabil tuturor statelor membre” ale UE.

„Nu putem să ne imunizăm decât prin boală sau făcând acest vaccin. Acest vaccin, chiar dacă a fost elaborat destul de repede, are și siguranţă. Suntem după ani de zile de cercetări în această știință a vaccinurilor. Evaluarea s-a făcut pe eșantioane mari populaționale, pe eșantioane care au cuprins și pacienți cu comorbidități. Evaluarea de faza III ne-a arătat că au eficacitate de 95 – 97%”, a spus ministrul Sănătății.

În opinia sa, „până spre vară vom mai avea prezența acestui virus”.

„În primăvară vom ajunge segmentul de populaţie generală să fim vaccinaţi. Este momentul în care vom vedea o scădere a numărului de cazuri, dar trebuie să înţelegem că acest vaccin are și un rapel, că acest vaccin are o anumită perioadă în care dă acea componentă de anticorpi și va trebui reevaluat în alt sezon în măsura în care evoluţia se va produce în continuare”, a subliniat Tătaru.

Ministrul s-a referit și la perioada sărbătorilor de iarnă, reafirmând că nu va exista un așa-numit lockdown, orice măsuri urmând să fie luate punctual, la nivel local.

„Evoluția din fiecare localitate va da și măsura desfășurării sărbătorilor și a momentelor religioase. Deci ține doar de noi să adaptăm niște restricții pentru a putea ca la un moment religios să putem petrece cvasinormal acel moment”, a spus Tătaru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.