Mozaic

Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima structură europeană ce va avea sediul în România

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competențe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securității cibernetice – Centrul Cyber, fiind prima structură a UE care va avea sediul în țara noastră, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție decizia luată de statele membre UE privind localizarea la București a sediului viitorului Centru european de competențe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE), urmare procedurii de vot desfășurate în data de 9 decembrie la Bruxelles și finalizate în această dimineață. Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competențe în domeniul securității cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care țara noastră o găzduiește în calitate de stat membru”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit ministerului, succesul României este „cu atât mai relevant” în contextul unei competiții „puternice” între mai multe state membre.

„Prin decizia de plasare la București a Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european și expertiza deosebită pe care țara noastră o deține în domeniul digital și al securității cibernetice”, a subliniat MAE.

Rezultatul obținut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice „intense” în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre, a explicat sursa citată.

„România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa şi pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucureşti, prima structură a UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare şi incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale şi la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinției române a Consiliului UE.

Statele membre au decis inițierea unei competiții deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar țările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiție Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Procedura de selecție pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizată miercuri la Bruxelles şi finalizată în această dimineață. În urma votului statelor membre, s-a stabilit ca sediul centrului să fie localizat la Bucureşti.

Conform MAE, Centrul Cyber va reprezenta „o structură cheie” în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privați din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, centrul va acționa pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele două programe cu relevanță pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.