Administrație

Iluminat festiv, dar mult mai ieftin. Unde s-a dus milionul de euro în trei ani

Primăria Alba Iulia va aloca în această iarnă pentru iluminatul festiv aproximativ 14% din suma cheltuită în acest scop anul trecut, noul edil Gabriel Pleşa (USR-PLUS) anunțând că vrea să oprească „risipa banului public”, iar economia rezultată să fie direcționată spre domenii cum ar fi sănătatea.

Potrivit primarului, în ultimii trei ani s-a cheltuit circa un milion de euro pentru iluminatul festiv de sărbători.

„Am decis, împreună cu colegii mei din Primărie, să renunțăm, în acest an, la cea mai mare parte a iluminatului festiv de sărbători. Ştiu că deja politicienii se înghesuie să critice această decizie cu mesaje precum «Alba Iulia va fi un oraş cenuşiu». NU! Alba Iulia este un oraş cu un primar responsabil, care opreşte risipa banului public”, a anunțat miercuri Gabriel Pleşa, pe facebook.

Acesta susține că în 2017 s-au cheltuit pentru închirierea şi montarea ornamentelor de sărbători peste 1,5 milioane de lei, în 2018 peste 1,4 milioane de lei, iar în 2019 aproape 1,1 milioane de lei. La aceşti bani s-au adăugat costurile cu energia electrică folosită în cele 32 de zile, în 2018 şi 2019, respective 46 de zile, în 2017.

„În trei ani, aproximativ 1 MILION DE EURO consumați pentru iluminatul festiv, în condițiile în care Alba Iulia are, spre exemplu, 150 de kilometri de străzi neasfaltate. Ce facem anul acesta? Păstrăm tradiția cu decență, responsabilitate şi respect pentru banul public”, a susținut Pleşa.

El a adăugat că în această iarnă iluminatul festiv va fi montat doar în zona Cetății Alba Carolina, unde va fi şi bradul de Crăciun, precum şi pe Bulevardul Transilvaniei.

„Consumăm 131.728,41 lei + TVA, aproximativ 14% din suma alocată pentru iluminatul festiv anul trecut (1.087.179, 86 lei) şi în jurul a 10% din media bugetelor din ultimii 3 ani. Economia o vom redirecționa spre domenii prioritare, cum este, spre exemplu, sănătatea. Astfel, cumpărăm materiale sanitare şi teste necesare celor care luptă, în linia întâi, cu pandemia COVID-19”, a precizat primarul.

Gabriel Pleşa a mai spus că îşi asumă riscul unor măsuri nepopulare sau criticile din partea opozanților politici, deoarece „banii albaiulienilor trebuie drămuiți cu responsabilitate”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.