Social

Majoritatea inculpaților din dosarul „Simota-Litera” au fost achitați

Omul de afaceri Alin Simota, fost consilier județean și finanțator al Clubului Jiul din Petroșani, condamnat în primă instanță la 6 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional, lipsire de libertate și șantaj, a fost achitat joi de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

În schimb, Cristian Constantin Litera, fost bodyguard al lui Simota, care la Tribunalul Hunedoara a primit 9 ani și 10 luni de închisoare, a fost condamnat de CA Alba Iulia la 5 ani și 9 luni cu executare, pentru șantaj, cămătărie și trafic de persoane.

De asemenea, inculpatul Cătălin Penciuc a rămas condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru infracțiunea de șantaj.

Restul inculpaților, inclusiv Alin Simota, fosta sa soție și, totodată, fostă soție a lui Litera, Pintican Mirela Simona, și un fost polițist, au fost achitați în principal în urma excluderii probelor constând în interceptări, ca efect al hotărârilor Curții Constituționale.

În 2018, la instanța din Hunedoara, unii dintre inculpați au primit diverse condamnări la închisoare cu suspendare.

Procurorii au arătat că gruparea infracțională era organizată „pe paliere de comandă și execuție” și era specializată în acte de violență, șantaj, cămătărie și înșelăciune.

Astfel, la solicitarea fostului om de afaceri, membrii grupului infracțional au executat mai multe acte de violență, răpiri și șantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se aflau datornici de la care Simota avea de recuperat bani sau pentru care aceștia să-și retragă memoriile și plângerile formulate către diverse instituții.

Inculpații au fost acuzați de procurori că au făcut parte dintr-un grup infracțional organizat ale cărui victime au fost oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre aceștia fiind duși la muncă în Libia. Prejudiciul provocat prin activitatea infracțională a fost de peste 800.000 de euro, au susținut, la vremea respectivă, procurorii. De exemplu, una dintre părțile vătămate, care luase un împrumut de 10.000 de euro, a fost deposedată prin acte de violență și amenințări de sume de bani, autoturisme și alte bunuri în valoare totală de aproximativ 400.000 de euro. Din materialul probator aflat la dosarul cauzei a rezultat, potrivit procurorilor, liderul grupării era Alin Simota, cel care transmitea ordinele către fostul său bodyguard Constantin Cristian Litera, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare.

La solicitarea lui Simota, au susținut procurorii, au fost executate mai multe acte de violență la comandă, răpiri și șantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceștia să-și retragă memoriile și plângerile formulate către diverse instituții.

Fostul om de afaceri Alin Simota a fost consilier județean în Hunedoara, în perioada anilor 2008-2012, iar în anul 2008 a candidat la funcția de primar al municipiului Petroșani.

În vara lui 2013, când șeful BCCO Alba Iulia la acea vreme, Traian Berbeceanu, a fost arestat, procurorii au susținut că acesta ar fi divulgat date din mai multe dosare aflate în lucru la DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, cum ar fi cel privind gruparea Simota-Litera. Ulterior, doi procurori DIICOT au fost acuzați că au săvârșit mai multe nereguli în anchetarea polițistului Traian Berbeceanu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.