Economie

Poate fi eliminată impozitarea salariului minim în România? Ce spun specialiștii

Eliminarea impozitării salariului minim nu poate fi făcută pentru că presupune un cost enorm, a declarat Laurian Lungu, fondator al think tank-ului de economie aplicată Consilium Policy Advisers Group (CPAG), la un eveniment online organizat de Confederația Patronală Concordia.

„Cei care sunt angajați la salarii reduse au o povară fiscală mai ridicată decât media UE. Nu este cu mult mai mult, dar este puțin peste media UE. Sigur că se poate găsi și o asemenea soluție în viitor, dar nu o faci acum când, practic, ai un deficit bugetar de 10% din PIB și în programul USR, dacă te uiți la justificare, de unde iau fondurile pentru a acoperi acea lipsă de venituri de la buget, pentru că e clar că dacă renunți impozitarea pe salariu minim și la USR au o variantă și mai extremă, că susțin niciun fel de impozitare, nici măcar contribuții până la nivelul salariului minim, dacă am înțeles eu bine. Asta după mine la ora actuală nu se poate face pentru că este un cost enorm”, a spus Laurian Lungu, referindu-se la propunerea USR-Plus de a fi eliminată impozitarea pentru salariul minim.

„Chiar și USR l-a calculat și era un cost enorm pentru buget care în conjunctura actuală, când practic noi trebuie să ducem deficitul de la 10% din PIB, tu să mai creezi o gaură, este o aberație economică. Nu poate să fie făcută, după mine… O economie nu poate fi supusă la șocuri într-un asemenea hal”, a mai spus Lungu.

Potrivit acestuia, în cazul în care sunt eliminate taxele și astfel cresc salariile nu se știe ce se va întâmpla cu acei bani și dacă se vor întoarce la buget.

„Suntem cu deficitul bugetar foarte, foarte sus. Dacă nu se iau măsuri ca să îl aducem la niște limite mai decente, atunci vom avea o scădere de rating mâine. Nu o să mai apuce Guvernul să mai facă experimentări că o să crească veniturile la buget în 3-4 ani. Este o problemă stringentă astăzi. Nu putem să ajungem cu un deficit la 13% din PIB prin această reformă fiscală care, după mine, nici nu are impact atât de mare în economie”, a mai spus Lungu.

Specialistul a recunoscut că vor fi unii care „vor crește puțin” consumul. „De fapt și justificarea USR este una copilăroasă. Ei nu spun de unde iau fondurile astea. Spun că se vor reduce cheltuielile, dar reducerea cheltuielilor în sine înseamnă o scădere a economiei. Iei bani de undeva ca să-i pui altundeva. Este doar un efect de redistribuție, atâta tot, ca să înțelegem. Acele sume care acum sunt colectate la buget pot fi acolo foarte bine cheltuite și să aducă acea creștere economică. Este o simplă problemă de redistribuție”, a mai explicat Laurian Lungu.

Salariul minim, în căutarea unei soluții de compromis

Potrivit expertului, în România, ponderea celor care lucrează pe salariul minim pe economie în totalul salariaților este mult mai mare decât în alte țări din Europa.

„Este o puternică asimetrie care s-a creat în economie. Nu este normal așa ceva. Ca să luăm un punct de referință, în multe țări din Europa ponderea contractelor care sunt plătite la salariul minim este cuprinsă între 5 și 10%. Dacă ai deja 10% în total contracte de muncă este foarte mult. Noi avem peste 30%. Asta ca să avem o idee despre problema care este în România. Din punct de vedere macroeconomic, aceasta vulnerabilizează economia. De ce? Atunci când ai o criză, când trebuie să reduci temporar salariile, o companie te pune să lucrezi patru zile. Ori, dacă ei sunt deja la nivelul salariului minim, nu mai poți să reduci. Ajustarea în jos a salariului nu se mai poate face”, a opinat Laurian Lungu.

În ceea ce privește nivelul salariului minim, economistul a declarat că „trebuie găsit balansul între soluția politică și soluția economică”.

„Soluția economică este indexarea cu rata medie anuală a inflației. Ea este în scădere la ora actuală. Dacă mai așteptăm până în decembrie o să ajungă către 2,5 – 2,6%… Rațiunea este una simplă. Nimeni nu se aștepta la sfârșitul lui 2019 să fim cu economia unde suntem acum. Orice formule care sunt calculate pe bază mecanică ar trebui revizuite. Este o situație excepțională. Nu ne așteptam să avem o contracție de 5 sau 6%. Pe de altă parte, perspectivele de redresare sunt încă incerte. Trimestrul I va fi unul dificil, pentru că avem un nivel de bază ridicat”, a spus Lungu.

Economistul a precizat că în aceste condiții de incertitudine în 2021 ar fi în favoarea menținerii puterii de cumpărare prin indexarea salariului cu rata inflației.

„Aici este un balans fin, care trebuie găsit, ca să lași puțin economia să crească. Această creștere a salariului minim cu acea rată, deci de a menține puterea de cumpărare, este varianta din punct de vedere economic optimă pentru mine la ora actuală. Nu pune presiune pe firme, pentru că ele pot să urce cu rata inflației prețurile. Nu este aici nicio problemă”, a arătat el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.