Mozaic

Cabinetul Cîțu a fost învestit de Parlament după dezbateri aprinse în plen

Parlamentarii au votat miercuri învestirea Guvernului Cîțu, susținut de coaliția PNL – USR PLUS – UDMR, fiind exprimate 260 de voturi „pentru” și 186 „împotrivă”.

Votul în plenul reunit al celor două Camere a venit după ce, în comisiile de specialitate, în urma audierilor, toți miniștrii propuși în Cabinetul Cîțu au fost avizați favorabil.

Premierul desemnat a fost întâmpinat de parlamentari atât cu huiduieli, cât și cu aplauze.

„Mai multă muncă și mai puține declarații” – a fost mesajul transmis, în plenul Legislativului, de premierul desemnat, Florin Cîțu, care a dat asigurări că nu va propune niciodată obiective care nu pot fi realizate la termen și care nu sunt în folosul românilor.

„Îmi doresc să trecem cât mai rapid peste perioada de vaccinare și să ieșim sănătoși din ea. Cred cu tărie că cel mai important lucru în acest moment este sănătatea românilor. De astăzi, vă anunț pe toți, inclusiv pe membrii echipei mele, că voi monitoriza personal realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. (…) Guvernul pe care astăzi îl veți învesti va fi un guvern de profesioniști, care va urmări eficiența pentru fiecare proiect propus. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi realizate la termen și care nu sunt în folosul românilor. (…) Adio proiecte propuse care nu au finanțare și sunt prezentate doar ca declarații politice. Mai multă muncă și mai puține declarații”, a spus el, precizând că viitoarea coaliție de guvernare nu va majora sau introduce impozite și taxe.

Partidul Social Democrat nu va vota Guvernul Cîțu, care „este deja născut mort”, a anunțat liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.

„Domnule Orban, Cîțu, ați venit astăzi în Parlament cu trei liste de interese, nu cu un guvern cum să scoată România din criza sanitară în care, culmea, tot voi ați aruncat-o. Nu aveți nicio soluție în programul de guvernare, nicio măsură pentru viața românilor, nicio reformă”, a afirmat Ciolacu.

Acuze au venit și din partea reprezentanților AUR. Miza cea mare pentru care Guvernul a fost votat rapid a fost bugetul, „pe care l-au împărțit și l-au negociat până în ultima secundă”, a spus copreședintele AUR, deputatul George Simion.

La rândul său, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, senatorul Claudiu Târziu, a declarat că PSD se face „la fel de vinovat pentru situația țării de azi, ca și Guvernul PNL, ca și partidele care alcătuiesc arcul guvernamental”, motiv pentru care le-a cerut social-democraților „să o lase mai încet cu critica pe scări””, pentru că nu au căderea morală să o facă.

Oamenii s-au săturat să vadă cum unii doar schimbau guverne, fără să schimbe modul în care era guvernată țară – a declarat liderul grupului USR PLUS din Senat, Radu Mihail. „Este încurajator, într-o perioadă de criză economică, să vezi că și prim-ministrul este expert în finanțe, pentru că este un semn clar că lucrurile se așază pe făgașul unei normalități, al competenței recunoscute, la care acum câțiva ani doar puteam visa. Această schimbare a fost posibilă pentru că românii au refuzat să mai stea deoparte, să își accepte soarta. Oamenii s-au săturat să vadă cum unii doar schimbau guverne, fără să schimbe modul în care era guvernată țară”, a spus el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.