Social

Cardinalul Lucian, în Pastorala de Crăciun: Anul 2020 ne-a dezvăluit cât de importantă este relația cu Dumnezeu

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos se constituie în acest an ca o mângâiere și o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru omenirea atât de încercată din cauza pandemiei de coronavirus, scrie, în Pastorala sa de Crăciun, cardinalul Lucian, arhiepiscop și mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Înaltul prelat bisericesc apreciază că anul 2020 ne-a dezvăluit tuturor cât de importantă este relația cu Dumnezeu și că împreună am redescoperit valoarea compasiunii și a slujirii aproapelui, conștientizând, totodată, ceea ce este esențial și cu adevărat valoros în existența noastră.

„În contextul situației actuale, cu toții simțim mai acut fragilitatea propriei vieți, precum și teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Totodată, anul 2020 pe care l-am străbătut, ne-a dezvăluit cât de importantă este relația cu Dumnezeu, prezența Sa în sufletele și în familiile noastre, fiorul tainic al rugăciunii rostite din adâncul inimii. Împreună am redescoperit poate mai mult valoarea compasiunii și a slujirii aproapelui, am conștientizat ceea ce este esențial și cu adevărat valoros în existența noastră. Mai mult, dificultatea participării fizice la Sfânta Liturghie a accentuat în suflete dragostea față de Cristos și dorul după Sfânta Euharistie”, se arată în Pastorala cardinalului Lucian.

El face o paralelă între Noaptea de Crăciun și Noaptea Învierii, apreciind că astăzi, mai mult ca oricând, omenirea are nevoie să fie mântuită. Descoperirile științei, dar și izolarea sau însingurarea în care oamenii se află de mai multe luni arată cât de multă nevoie este de Mântuitorul Nostru și de pacea pe care o poate aduce acesta, spune cardinalul Lucian.

„Noaptea sfântă de Crăciun este noaptea când fiecăruia dintre noi i se dăruiește un Prunc nou-născut, pentru ca fiecare să renască. Acest Prunc vine între oameni pentru a transforma omenirea întreagă. Noaptea luminoasă a Învierii Mântuitorului nu ar fi fost posibilă fără această noapte a venirii lui Mesia între ai Săi. Astăzi, mai mult decât oricând, omenirea întreagă are nevoie să fie mântuită. Descoperirile științei, promisiunile societății în care trăim, izolarea și însingurarea în care oamenii de pe întreg mapamondul se află de mai multe luni ne spun toate că avem nevoie de Mântuitorul, de pacea pe care numai El ne-o poate dărui. Avem nevoie să fim mântuiți uneori și de noi înșine”, scrie în Pastorala de Crăciun cardinalul Lucian.

El ne îndeamnă să ne bucurăm de Sărbătoarea Crăciunului și de colindele românești, chiar dacă nu vom putea să le ducem din casă în casă.

„Să ne bucurăm de acest Praznic luminos, iar colindele, în dulcea limbă românească și pe tonalitățile duioase născute de veacuri din freamătul de credință al neamului, să răsune ca mărturie a prezenței lui Dumnezeu în viața noastră! Chiar dacă în acest an nu vom putea împlini datina colindatului din casă în casă, avem convingerea că îngerii, sfinții și Fericiții Episcopi martiri se vor îngriji de împletirea colindelor tuturor într-un armonios imn de recunoștință adus lui Dumnezeu”, mai arată cardinalul Lucian.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.