Mozaic

Formula de calcul pentru salariul minim pe economie se schimbă

Formula de calcul pentru salariul minim pe economie va fi schimbată, au anunțat joi reprezentanții noului guvern.

Metoda de calcul pentru stabilirea creșterii salariului minim pentru anul viitor se modifică, astfel că salariul minim va crește cel puțin raportat la rata inflației, a declarat, joi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, într-o conferință de presă organizată după preluarea mandatului.

„Am avut o discuție extrem de intensă cu doamna Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale (…) și de asemenea cu reprezentanții instituțiilor din subordinea ministerului, pentru a ne stabili un set de priorități pe termen scurt, urgențe. La capitolul urgențe, am discutat câteva chestiuni care țin de răspunsul pe care trebuie să-l oferim în legătură cu salariul minim. În privința salariului minim, și discuția din cadrul ministerului, dar și discuția cu domnul prim-ministru Florin Cîțu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că decizia finală privind modul de calcul a salariului minim va aparține conducerii Guvernului.

„Așadar este un lucru pe care deja îl vom lansa în transparență, în dezbatere publică, astfel încât să putem să legiferăm această decizie. Decizia va aparține într-un final Guvernului, cert este că propunerea este ca această majorare să se facă cel puțin cu rata inflației. V-am spus doar principiul, urmând ca în ședința de Guvern să fie anunțate toate detaliile. (…) Această modificare în calculul salariului minim evident că va duce la o majorare a salariului minim brut (din ianuarie 2021, nota red.), a afirmat Raluca Turcan.

În Programul de guvernare depus miercuri la Parlament de prim-ministrul Florin Cîțu se prevede ca metoda de calcul pentru stabilirea creșterii nivelului salariului minim să se bazeze pe trei indicatori: productivitatea muncii, indicele inflației și creșterea economică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.