Sănătate

Cugireanul care a cucerit New Yorkul cu rețeta sa de kürtös kalács

Radu Sîrbu face kürtös kalács la New York (foto: captură video)

Un român din Cugir, județul Alba, a reușit să construiască o afacere de succes la New York, cu un produs de patiserie tradițional în Transilvania, scrie G4Media.ro.

Radu Sîrbu a dus aroma şi gustul colacului cu nucă, din inima Transilvaniei, la cea mai importantă piață de mâncare tradițională din Queens Night Market, unde reprezintă România.

Nu a fost ușor. Radu a povestit pentru G4Media cum și-a construit afacerea și cum a reușit să devină un reper pe piața festivalurilor din oraș. A împărtășit cu americanii desertul pe care i-l pregătea bunica lui, i-a adăugat migdale, ciocolată sau nucă de cocos și i-a înnebunit pe new yorkezi. Anual, merge la Romanian Festival on Broadway și nu doar acolo, unde oamenii stau la coadă pentru a gusta exoticul desert.

Kürtös kalács le este prezentant americanilor drept un desert vechi de sute de ani din Transilvania, România. Radu știe toată procedura de la bunica sa.

„Ne facem aluatul de la zero, doar cu ingrediente proaspete. După ce aluatul crește, rulăm manual desertul, îl scufundăm în zahăr și-l coacem la jar până când ajunge la culoarea perfectă de caramel. Apoi îl presărăm cu toppinguri la alegere. Rezultatul este o prăjitură în formă cilindrică, goală, cu un interior moale de aluat și un exterior crocant și dulce”, explică Radu cum se ajunge la „gustul dulce al Transilvaniei”.

„Am plecat din România în 2002, am ajuns la New York și am rămas în New York… În România am avut un mic magazin de componente de calculatoare, vânzări de calculatoare. Când am venit în State, am schimbat absolut totul. Am lucrat ca șofer în prima perioadă, cu cineva pe Wall Street, apoi am găsit un job și am lucrat pentru o agentă imobiliară, una dintre cele mai bune din lume.

Cum a apărut Twister Cake

Ideea cu Kürtös kalács a venit după am fost la câteva festivaluri românești prin 2004, 2005 și erau niște cozi infernale la cei care făceau acest desert, pentru că nu făcea nimeni în state și erau și ei la început.

Un prieten din Cluj mi-a dat ideea. Mi-a spus, ar trebui să faci ceva tradițional românesc în State și atunci mi s-a aprins becul și am zis că asta tre să fac. Așa a apărut Twister Cake.

În familia mea se face Kürtös de generații. Încă mai am instrumente (de rulat) de la stră-străbunica mea, care erau folosite pe jar. Am crescut cu acest desert.

Bunica mea făcea pentru mine și pentru nepoții ei Kürtös kalács. Bunicul meu făcea o găleată mare de jar și efectiv erau rulați de mână. Îți dai seama că stăteau 5 copii așteptând cu apă în gură să se termine… Din păcate nu am poze cu asta, am o singură poză cu părinții mei făcând Kürtös kalács”.

Citiți reportajul integral pe G4Media.ro!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.