Social

Beneficii pentru 600 de persoane. Proiect pentru comunitățile marginalizate din Alba Iulia

Fotografie de arhivă

Peste 600 de persoane din comunități marginalizate din Alba Iulia au beneficiat de servicii gratuite în cadrul unui proiect derulat de primărie, prin care au fost înființate 15 afaceri, fiecare finanțată cu câte 25.000 euro, sau au fost realizate lucrări de îmbunătățire a condițiilor de locuit.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni, este vorba despre „sprijin pentru copii să urmeze școala; îngrijire medicală la domiciliu pentru vârstnici; adulți calificați în meserii cerute pe piața muncii; îmbunătățirea condițiilor de locuit; înființare de afaceri și implicit creare de noi locuri de muncă; promovarea egalității de șanse, acestea sunt câteva dintre avantajele de care s-au bucurat sute de familii din Alba Iulia, prin participarea gratuită la proiectul ‘Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunitățile marginalizate din municipiul Alba Iulia – MICESA’, derulat de Primăria Alba Iulia”.

Potrivit sursei citate, acțiunile concrete ale proiectului au fost derulate sub forma unui pachet de servicii integrate, care țin de sfera educațională, medicală, socială, profesională, juridică etc.

Comunitățile din Alba Iulia vizate de proiect au fost cele de pe străzile Vasile Goldiș, Gladiolelor, Gheorghe Pop de Băsești, o parte a bulevardelor Transilvaniei și Revoluției 1989 și o parte a cartierului Pâclișa.

„Amintim câteva dintre acțiunile concrete la care au participat, în regim de gratuitate, familiile din comunitățile amintite: preșcolarii și școlarii au fost încurajați și ajutați să urmeze grădinița, respectiv școala; adulții au participat la cursuri de calificare în meserii cerute pe piața muncii; persoanele cu probleme de sănătate au primit servicii medicale la domiciliu. Un număr de 296 de persoane s-au calificat gratuit în meserii cerute pe piața muncii. Prin proiect au fost înființate și 15 afaceri, fiecare finanțată cu câte 25.000 euro din bugetul proiectului MICESA”, se precizează în comunicatul primăriei.

O altă componentă a proiectului s-a concretizat în realizarea unor lucrări de îmbunătățire a condițiilor de locuit, în apartamente și case, la partea de construcții, respectiv de instalații electrice, sanitare și termice. În urma realizării intervențiilor, s-a asigurat “un confort real” pentru zeci de familii din Alba Iulia.

În total, au participat la serviciile gratuite ale proiectului peste 600 de persoane.

„Principiul de bază după care s-a ghidat și a acționat echipa proiectului a fost cel al îmbunătățirii vieții personale, sociale și profesionale a sute de persoane din Alba Iulia. Şi, din toate datele furnizate de colegii mei, consider că proiectul și-a atins din plin scopul pentru care a fost scris și pus în practică”, a spus, potrivit comunicatului, primarul Gabriel Pleșa.

Proiectul a fost cofinanțat prin Programul Operațional Capitalul Uman(POCU) 2014-2020.

În valoare de 20,5 milioane de lei, din care 19,7 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, proiectul a fost este derulat de Primăria Alba Iulia și șase parteneri, printre care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia și Filiala de Cruce Roșie a județului Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.