Economie

ADR Centru a câștigat o finanțare eligibilă de peste două milioane de lei

Peste 2 milioane de lei, din care peste 1,7 milioane de lei finanțare europeană, vor fi investiți în sprijinirea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pentru a-și pregăti și realiza cât mai eficient sarcinile delegate prin rolul de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional aferent perioadei 2021 – 2027, când se vor atrage în Regiunea Centru peste 1,3 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres, în perioada de programare 2021 – 2027, Regiunea Centru va avea propriul Program Operațional Regional (POR 2021 – 2027), cu priorități și alocări adaptate nevoilor regionale, pornind de la necesitățile de dezvoltare ale regiunii. În această perioadă, ADR Centru va avea rolul de Autoritate de Management ce va coordona lansarea axelor de finanțare, evaluarea, monitorizarea și verificarea proiectelor depuse, precum și decontarea plăților și atingerea indicatorilor propuși de către proiectele finanțate.

„Pentru a-și pregăti și realiza cât mai eficient sarcinile delegate prin rolul de Autoritate de Management, ADR Centru a semnat contractul de finanțare nerambursabilă cu titlul ‘Sprijin pentru ADR Centru în pregătirea POR 2021 – 2027’. (…). Acest proiect este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POAT 2014 – 2020”, se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, valoarea eligibilă a proiectului depășește 2 milioane de lei, din care 85% din FEDR, respectiv peste 1,7 milioane de lei, și 15% de la bugetul de stat, adică aproape 309.000 lei.

Proiectul va fi implementat până în 31 decembrie 2021.

La finalul proiectului, ADR Centru va avea, printre altele, un Program Operațional Regional Regiunea Centru elaborat și transmis către CE, o evaluare strategică de mediu a POR 2021 – 2027 realizată, precum și un set de instrumente privind elaborarea schemelor de ajutor de stat și de minimis.

Suma totală estimată a fi atrasă în Regiunea Centru prin POR 2021 – 2027 este de peste 1,3 miliarde de euro. Aceste fonduri vor putea fi accesate de autoritățile administrației publice locale, dar și întreprinderile, incubatoarele sau acceleratoarele de afaceri, precum și universitățile, clusterele, organizațiile de cercetare-dezvoltare din Regiunea Centru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.