Administrație

Colecția Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a îmbogățit cu două tablouri semnate de Sava Henția

Colecția de artă plastică a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a îmbogățit la începutul acestei luni, ca urmare a achiziționării a două lucrări semnate de pictorul Sava Henția (1848-1904).

Prima, Portretul unui profesor de la Colegiul Sf. Sava din București, datează din anul 1899 și are următoarele date tehnice: ulei pe pânză, dimensiuni – 60 x 50 cm, ramă din lemn aurită. Este semnat în stânga, mijloc, cu oranj – „S. Henția 1899”. Cea de-a doua, Traversarea unui râu cu barca, datează din anul 1902, având următoarele date tehnice: ulei pe pânză, lipită ulterior pe lemn, dimensiuni – 31 x 20,5 cm (pânza), ramă de epocă, din lemn, aurită și argintată. Este semnat în dreapta, jos, cu albastru închis „S. Henția 1902”.

Cele două tablouri se alătură colecției Sava Henția, una dintre cele mai bogate din țară, care ajunge astfel să numere 46 de lucrări (36 – ulei pe pânză, 6 – ulei pe carton, 2 – acuarele, un desen și o lucrare ulei pe lemn), dintre care 34 sunt portrete, 2 naturi statice, iar celelalte sunt scene de gen, istorice și peisaje, toate fiind reprezentative pentru activitatea pictorului între anii 1871 și 1902.

Achiziționarea acestor lucrări, ilustrative pentru ultimii ani de activitate ai pictorului, se înscrie în cadrul unor preocupări mai vechi ale muzeului din Sebeș, prin care se urmărește o mai bună valorificare a colecției, precum și mai buna cunoaștere a vieții și operei lui Sava Henția. În acest sens, în ultimii ani, au fost restaurate șapte dintre tablourile sale, a mai fost achiziționat unul, s-a publicat catalogul colecției, iar spațiul de expunere a fost modernizat. O parte a acestor activități s-a derulat în 2018, în cadrul proiectului cultural, Sava Henția din nou acasă. 170 de ani de la nașterea artistului, proiect derulat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural și susținut de Primăria Municipiului Sebeș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.