Social

Delicii de Revelion. Coroană din coaste de porc cu cartofi la cuptor și pate din ficat de gâscă

Coroană din coaste de porc servită cu cartofi copți și pate din ficat de gâscă sunt două dintre preparatele recomandate, pentru noaptea dintre ani, de un cunoscut chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, pentru a respecta tradiția care spune, potrivit acestuia, că astfel vei zbura prin noroc tot anul și vei avea bogăție.

„Tradiția spune că, dacă vei mânca în noaptea dintre ani carne de porc, anul care vine o să îți aducă bogăție și noroc. Tot din bătrâni se spune că, dacă vei consuma carne de rață sau de gâscă, vei fi ușor tot anul și vei zbura prin noroc tot anul, ca o pană de rață sau de gâscă”, a explicat, pentru Agerpres, Cosmin Toma.

Cunoscut pentru inventivitatea și modul în care reinterpretează mâncărurile tradiționale, Cosmin Toma a optat, și de această dată, pentru o formă deosebită a preparatului din carne de porc, denumit de chef “coroană din coaste de porc servită cu cartofi la cuptor”.

Ingredientele necesare sunt coastă de porc – 1,5 kilograme, cartofi – 400 de grame, ulei – 200 mililitri, bere cu ghimbir – 300 mililitri, coniac – 100 mililitri, miere – 50 de grame, lămâie neagră – 50 de grame, sare și piper.

„Coasta de porc se marinează cu berea, 100 ml ulei, coniac, mierea și lămâia neagră praf. Se adaugă sare și piper. Se lasă la rece circa 3 ore. Cartofii se curăță, se spală și se taie sferturi. Din coasta marinată se face o formă de coroană și se leagă strâns, cu o sfoară de bucătărie. Cartofii se dau cu sare și ulei, se amestecă bine și se introduc în coronița din coastă. Se dau la cuptor, la foc mediu, timp de două ore, având grijă ca să mai stropim, din când în când, coasta cu marinata din tavă”, a explicat chef Cosmin Toma.

În ceea ce privește pateul din ficat de gâscă, Cosmin Toma îl pregătește din 1 kilogram de ficat de gâscă, 100 grame unt, 1 ceapă albă, 50 ml coniac, 100 ml smântână dulce, sare și piper. Şi acestui preparat Cosmin Toma îi dă o formă aparte atunci când îl servește.

„Ficatul de gâscă se spală, se lasă să se zvânte, după care îl ștergem cu un prosop de bucătărie. Tăiem cubulețe ceapa, pe care o prăjim apoi în 50 grame de unt, după care adăugăm ficatul. Îl lăsăm câteva secunde la prăjit, după care stingem cu coniac. Se lasă alte 10 minute să fiarbă, după care adăugăm smântâna dulce și piperul. Se mai lasă 5 minute să fiarbă, după care se ia de pe foc, se sărează și se dă prin blender, adăugând untul rămas”, a dezvăluit Cosmin Toma modul în care pregătește acest preparat.

După ce-l așază într-un fel anume pe un suport sau pe o farfurie, Cosmin Toma mai toarnă deasupra un strat din jeleu de portocale.

El mai spune că în noaptea de Revelion e bine să mânânci și pește.

„Se spune din bătrâni că așa cum peștele înoată ușor prin apă, așa vei trece și tu prin necazuri și supărări mai ușor. Tot în noaptea dintre ani se mănâncă și pită (pâine – nota red.) unsă cu unsoare și cu ceapă roșie, ca să treci ușor prin viață și prin necazuri. Ceapa roșie simbolizează bogăție și noroc”, a arătat Cosmin Toma.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.