Social

350 de cadre medicale sunt vaccinate în prima zi a campaniei de imunizare în Alba

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, Dan Crainic, șeful UPU, Aurel Crișan, și asistenta-șefă a Secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan, se numără printre primele persoane vaccinate împotriva CoViD-19 în Alba

În județul Alba, campania de vaccinare a debutat luni, când vor fi imunizate în jur de 350 de cadre medicale.

Prima persoană căreia i s-a administrat vaccinul a fost directorul medical al celui mai mare spital din Alba, medic primar în radiologie și imagistică medicală, Dan Crainic, care face parte din echipa de coordonare a activității de tratare a pacienților infectați cu noul coronavirus. Medicul a afirmat că vaccinarea propriu-zisă este o „manevră simplă” și că s-a simțit bine după administrarea dozei.

La rândul său, șeful UPU Alba Iulia, Aurel Crișan, a subliniat importanța vaccinării, acesta exprimându-și speranța că „o să fie mai bine” după „niște luni foarte grele”.

SJU Alba Iulia a primit 390 de doze de vaccin, număr considerat suficient deocamdată.

„Avem, la momentul acesta, 390 de doze, care vor fi suplimentate în funcție de numărul de persoane care se înscriu pentru vaccinare. Cel puțin pentru personalul spitalului numărul de doze este asigurat, urmând să cerem DSP numărul de doze pentru personalul din afara spitalului pe zona medicală” a precizat coordonatorul centrului de vaccinare din SJU, Simona Căbulea.

Managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza, a precizat că centrul de vaccinare amenajat în incinta spitalului funcționează zilnic, de la ora 8,00 la ora 20,00 cu două puncte de lucru, putând fi programați maximum 120 de pacienți pe zi.

„În prima zi se vaccinează cei din secțiile care au fost în prima linie: personalul medical din secțiile Infecțioase, ATI și UPU, urmând ca în următoarele trei zile să vaccinăm personalul din celelalte secții. Din a cincea zi, se pot programa toate celelalte categorii de cadre medicale, respectiv medici de familie, farmaciști, din unități școlare, ISU, DSP etc”, a explicat Diana Mârza.

Aceasta consideră că, odată vaccinate cât mai multe persoane, va fi „o transmitere comunitară mai redusă și pacienți mai puțini”.

Potrivit asistentei-șefe a Secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan, unde au fost internate cele mai grave cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din Alba, s-au înscris pentru a fi vaccinați 6 dintre 7 medici de aici, precum și toate asistentele, mai puțin cele care au trecut prin boală și care nu au 28 de zile de la vindecare.

„Ele se vor vaccina în tura a doua”, a precizat Marcela Vîlcan.

Județul Alba a primit 975 de doze de vaccin marca Pfizer, care au ajuns duminică în cele 8 centre de vaccinare organizate în județ, în spitalele din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Abrud, Câmpeni și Cugir. Transportul vaccinului de la Centrul Regional Brașov până la DSP Alba și apoi de la DSP Alba la centrele de vaccinare din județ a fost realizat cu o mașină dotată cu instalație de răcire, astfel fiind îndeplinite cerințele speciale de temperatură și transport.

Conform înscrierilor făcute în centrele de vaccinare din Alba, în 4 ianuarie s-au programat pentru a primi vaccinul aproximativ 350 de persoane, în 5 ianuarie – circa 280 de persoane, pe 6 ianuarie – peste 280 de persoane.

Odată epuizate cele 975 de doze, se poate lansa o nouă comandă pentru următoarea tranșă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.