Educație

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectele planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional

Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, a lansat în dezbatere publică proiectele planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional, care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021 – 2022.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, propuneri de îmbunătățire pot fi trimise la adresa de email planuri_cadru@rocnee.eu, până la data 31 ianuarie.

„Ne dorim ca, în urma acestor propuneri de îmbunătățire, planurile-cadru să fie un fundament pentru materializarea profilului absolventului, reflectând astfel nevoile societății, dar și cele mai bune practici documentate științific privind procesul de proiectare curriculară. Ne așteptăm ca forma finală a acestor planuri-cadru să reflecte principiile agreate prin cel mai amplu proces de consultare publică în cadrul proiectului «România Educată»”, se susține în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, planurile-cadru puse în dezbatere publică au fost elaborate de specialiști din minister şi Centrul Național de Evaluare și Examinare, cercetători de la Institutul de Științe ale Educației și cadre didactice „de prestigiu” din învățământul preuniversitar.

Pentru filiera tehnologică şi învățământ profesional au fost cooptați specialişti de la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional şi Tehnic, Autoritatea Națională pentru Calificări, dar şi de la entități reprezentative pentru mediul privat şi asociativ.

Comisia de validare a proiectelor planurilor-cadru a avut în componență reprezentanți ai tuturor partenerilor sociali: federațiile sindicale, federațiile/asociațiile de părinți, mediul universitar, Academia Română, Consiliul Național al Elevilor, ARACIP, organizații nonguvernamentale şi alți parteneri cu experiență în domeniu, precum Banca Mondială, UNICEF, se precizează în comunicat.

„Desfășurarea anului școlar 2020 – 2021 în condiții de pandemie a îngreunat procesul de pregătire a lansării în dezbatere publică a planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional, din cauza provocărilor și restricțiilor specifice acestei perioade. Se impune însă urgentarea lansării în consultare publică pentru a nu crește încă și mai mult riscul inexistenței manualelor de clasa a IX-a la începutul anului școlar 2021 – 2022”, a explicat Ministerul Educației.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.