Educație

Ministrul Cîmpeanu anunță o posibilă redeschidere a școlilor din semestrul al doilea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, că școlile s-ar putea redeschide în semestrul al doilea, care începe din 8 februarie, dar nu mai devreme de această dată, sub rezerva unei analize epidemiologice.

El a precizat că în ședința de Guvern a fost adoptată o ordonanță de urgență de modificare a Legii 55, cu un articol unic.

„În ședința de astăzi a fost adoptată o ordonanță de urgență de modificare a Legii 55/2020 cu un articol unic: În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepție de la prevederile alineatului 1, în baza și sub rezerva analizei situației epidemiologice la nivel național, realizată de Ministerul Sănătății, împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, și în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin Ordin al ministrului Educației se poate dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în online”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că dispozițiile prevăzute la articolul 38, alineatul 1 din Legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020.

“În condițiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă, după cum știm, sănătatea populației, se impune adoptarea în regim de urgență a cadrului legal care să asigure desfășurarea procesului de învățământ, astfel încât cadrele didactice și elevii să beneficieze de drepturile constituționale la învățătură și sănătate, în condiții de siguranță epidemiologică, demonstrând în același timp dorința Guvernului de trecere a școlii în format clasic începând cu cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021, sub rezerva evoluției epidemiologice”, a completat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, în cea de-a doua jumătate a lunii se va face o analiză, iar decizia va fi luată în ultima decadă din ianuarie.

„Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil și profesionist cu toate aceste date la dispoziție. Implicit luăm în considerare și scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădinițe și învățământul primar și scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută și scenariul în care prioritizăm elevii care vor susține examenele naționale și scenariul în care, Doamne ajută, putem deschide toate școlile din România. Toate aceste scenarii vor fi luate în considerare numai și numai în funcție de analiza depedentă de evoluția ratei de infectare și de evoluția campaniei de vaccinare”, a indicat ministrul Educației.

„Nu mai repede de 8 februarie. Datele le vom putea avea după jumătatea lunii ianuarie, analiza o vom face până la finalul lunii ianuarie, deci mai devreme de semestrul… Pe 29 ianuarie elevii intră în vacanță. Fizic, logic, nu se poate lua altfel”, a completat Cîmpeanu, răspunzând unei întrebări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.