Economie

Ministrul Energiei anunță că va schimba legea. Consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial

Guvernul va modifica legea energiei electrice și a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie, a declarat, marți, ministrul Energiei, Virgil Popescu, menționând că se va stabili cum se face liberalizarea, informează Agerpres.

„Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienți reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuțiile au luat distribuțiile de energie electrică, nu au luat clienții. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienții, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca și monopol. Ori asta nu poate să rămână așa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiți furnizori cu 15%, cu 20% la alții și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum este foarte puțin, nu se vor muta. Mă refer la decizia ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – nota red.). Nici o lună, nici două, nici trei, nu sunt suficiente. Asta nu este soluție”, a precizat Virgil Popescu la Digi24.

Ministrul Energiei a subliniat că după data de 15 ianuarie, în Guvern se va acționa modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se face această liberalizare.

„Am avut astăzi o discuție cu ANRE, am avut și cu Consiliul Concurenței. Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acționa și vom acționa modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE care este conform legii și conform directivelor europene, cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurențială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe prețul concurențial, cel mai ieftin al furnizorului actual și, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienți, știu profilul clientului, știu cât consumă, au ofertele în concurențial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal”, a explicat Virgil Popescu.

Acesta a adăugat că pe ordinul actual al ANRE această opțiune trebuie să se facă până în 31 ianuarie, însă marți au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleași condiții.

„Astăzi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleași condiții. Noi am spus că după data de 15 ianuarie, deci până în 31 martie vrem să intervenim legislativ și o să mai avem discuții și cu ANRE și cu Consiliul Concurenței. Dacă ANRE nu face acest lucru, că poate să facă, și să le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toți clienții din regim reglementat că prima opțiune a clientului este cel mai mic preț din portofoliul vostru de oferte: ăsta îl oferiți! Şi este cu mult mai mic decât serviciul universal. Şi cu ocazia asta se închide absolut totul. Nu trebuie să se mai ducă omul să facă coadă, să opteze. Poate ANRE să verifice dacă i-a oferit prețul și automat poate să intervină și să penalizeze furnizorul dacă l-a mințit și are altă ofertă care este deja înregistrată acum, că aveți în calculatorul de prețuri al ANRE cu toate ofertele. Ele au fost notificate către ANRE. Deci nu mai putem vorbi că se poate jongla cu ofertele”, a spus Virgil Popescu.

Piața de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat și păstrau actualul contract, riscau să plătească prețuri mai mari cu 13-26%.

ANRE a anunțat că prelungește până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piața reglementată, iar furnizorii au fost de acord cu această propunere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.