Mozaic

Acuzată de propagandă teroristă, o arădeancă a fost trimisă la pușcărie pentru un an și jumătate

O femeie din județul Arad, Maria Livia Băilă, acuzată de propagandă teroristă și legături cu membri ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu, a fost condamnată definitiv de Instanța supremă la un an, cinci luni și zece zile închisoare cu executare.

Potrivit reprezentanților Instanței supreme, decizia a rămas definitivă după ce niciuna dintre părțile implicate în proces nu a depus apel împotriva deciziei de condamnare, dată de instanța de fond pe 18 noiembrie 2020.

Maria Băilă este acuzată de procurorii DIICOT din Timișoara de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism.

Conform DIICOT, începând cu anul 2019, femeia a cunoscut „un proces treptat de radicalizare”, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai „unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu”.

În acest context, femeia a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare, și a promovat în mediul virtual, în mod repetat și cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor și conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicații de mesagerie și, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice și al mijloacelor de comunicare electronică proprii.

„Astfel, prin intermediul unei rețele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relații cu diferiți cetățeni străini, proveniți din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei suspecți de apartenență la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Acești cetățeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însușirii ideilor și credințelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje și simboluri specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme și fotografii cu arme sau luptători înarmați, scene de luptă, execuții de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigași, predici ale unor clerici radicali”, susține DIICOT.

În mediul virtual, spun procurorii, femeia și-a exprimat în mod explicit susținerea față de organizația teroristă din Orientul Mijlociu și a manifestat constant opinii radical antioccidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.

„Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străini cu care a dezvoltat relații de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităților derulate și să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în același timp), precum și multiple posturi telefonice și cartele reîncărcabile, pe care era învățată să le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicațiile colaboratorilor străini, suspecta a recepționat și a început să folosească și o serie de aplicații de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicațiilor dintre părți. Totodată, suspecta și-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură și există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi”, precizează DIICOT.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.