Social

Bibliotecari instruiți pentru a comunica eficient cu persoanele cu dificultăți de auz

Angajați ai Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de la Împrumuturi carte, au urmat un curs de instruire pentru a putea comunica eficient cu persoanele cu dificultăți de auz, iar pentru persoanele cu deficiențe de vedere au fost montate, atât la intrarea în instituție, cât și în incintă, sisteme de avertizare și indicatoare tactile în limbaj Braille.

„Pentru a atinge aceste scopuri și a-și mări numărul de utilizatori, în perioada 2017- 2020 au fost făcute o serie de investiții în renovarea clădirii, accesul în curte și în incinta bibliotecii, amenajări interioare, amenajarea curții și a căilor de acces etc”, se menționează într-un comunicat transmis, marți, Agerpres.

Potrivit sursei citate, instituția a făcut o serie de investiții menite să asigure accesul, ambientul, siguranța și comunicarea rapidă și eficientă cu o serie de categorii de persoane cu diferite tipuri de dizabilități.

„Pentru comunicarea cu persoanele cu dificultăți de auz a fost organizat on-line un curs susținut de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual, prin intermediul căruia au fost instruiți trei bibliotecari de la secțiile de împrumut carte care să poată comunica eficient cu acești utilizatori. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere au fost instalate suprafețe de avertizare tactile, prin amplasarea în curte și în clădire a pavajelor tactile. Pentru aceeași categorie de utilizatori ai serviciilor de bibliotecă au fost montate, atât la intrarea în instituție cât și în incintă, sisteme de avertizare și indicatoare tactile în limbaj Braille”, precizează reprezentanții Bibliotecii.

Potrivit acestora, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii a fost reamenajată, redimensionată și modernizată rampa de acces de la intrarea în instituție, astfel încât accesul persoanelor în scaune cu rotile sau ajutate de cadre pentru deplasare să fie cât mai ușor.

Alături de aceste dotări și amenajări ale căilor de acces și spațiilor interioare și exterioare, ar mai fi de menționat că Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba dispune de o colecție de carte scrisă în limbaj Braille și de noul standard de facilitare a lecturii pentru nevăzători, numit Daisy (Digital Accessible Information System).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.