Administrație, Mozaic

Premierul promite că ordonanța privind finanțarea costurilor campaniei de vaccinare va fi gata vineri

Premierul Florin Cîțu a declarat, referitor la campania de vaccinare împotriva CoViD, că „merge bine”, precizând că problema finanțării costurilor vaccinării la nivel local va fi rezolvată, iar un act normativ pregătit de Guvern în acest sens va fi gata vineri, când este programată o nouă ședință a Executivului.

„Campania de vaccinare merge bine, suntem în top 10 în Uniunea Europeană”, a afirmat Florin Cîțu, joi, într-un interviu la Radio Guerrilla.

El a subliniat, întrebat despre discuția pe tema acoperirii costurilor vaccinării purtată între primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, că “acele discuții nu ar fi trebuit să aibă loc”.

„Discuția ar fi fost bine să nu aibă loc în spațiul public, în primul rând, pentru că vorbim de o ordonanță care este încă în dezbatere și, ulterior, în Guvern și căutăm surse de finanțare. În același timp, eu spun despre campania de vaccinare, mie mi se pare că merge foarte bine, în ritmul ăsta vom ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi, problema este să vină și vaccinurile. Suntem în top 10 în Uniunea Europeană, și zilnic stăm acolo, în ceea ce privește numărul de vaccinări, ceea ce mulți nu ar fi crezut despre România, dar uite că facem, iar ieri sau alaltăieri am spus că mai comandăm 8 milioane de doze, ceea ce înseamnă că în septembrie ar trebui să fie în România vaccinați 10,4 milioane de oameni, din 15 milioane pe care-i avem, de adulți, cu cele două (doze – nota red.) și cu rapelul. Ar trebui să fim ok, deci campania merge bine”, a declarat Cîțu.

El a reiterat faptul că finanțarea campaniei de vaccinare este o problemă care va fi rezolvată.

„Și anul trecut am avut discuții cu autoritățile locale, despre carantină, de exemplu, și am făcut un mecanism prin care plăteau autoritățile locale, se deconta prin Ministerul Sănătății, de la buget. Am avut câteva surprize neplăcute, cu note de plată umflate și așa mai departe. De aceea am spus, va fi același mecanism, transparent, simplu, plătește autoritatea locală, decontează prin Ministerul Sănătății, care decontează de la buget, dar vor fi niște standarde foarte clare. Acum, nici noi nu trebuie să exagerăm, am văzut tot felul de discuții, se autorizează sau nu se autorizează aceste centre de vaccinare. Vaccinarea este totuși o procedură simplă, în Africa știu că se face în cort, deci, haideți să fim serioși. Vrem să vaccinăm oamenii, nu vrem să stăm în spatele birocrației, să așteptăm o lună de zile să avem un centru care va fi dat la o parte peste câteva luni de zile, adică sunt chestii simple”, a spus Cîțu.

Premierul a menționat că proiectul de act normativ privind acoperirea costurilor vaccinării va fi gata vineri.

„Ordonanța o să fie gata vineri, acum. Sursa de finanțare va fi de la buget, ceea ce trebuia să mai vedem, dacă putem să decontăm din fonduri europene o parte din aceste costuri, se pare că putem o parte din ele să le decontăm, ceea ce reduce presiunea pe buget în 2021”, a afirmat Cîțu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.