Social

Sute de artefacte arheologice, recuperate de polițiști. Între acestea, piese dacice și romane

Fotografie de arhivă

Sute de bunuri culturale, cum ar fi monede (dacice, romane și medievale), fibule, arme, unelte și podoabe, au fost recuperate de polițiștii din Alba în cursul anului trecut, unele astfel de artefacte fiind identificate pe platformele unor case de licitații.

Potrivit bilanțului activității Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, dat luni publicității, în dosarele proprii au fost recuperate și indisponibilizate în 2020 un număr de 317 bunuri culturale care aparțin Patrimoniului Cultural Național.

În majoritate, bunurile au reprezentat artefacte arheologice, respectiv monede (dacice, romane și medievale), fibule, arme, unelte, podoabe, statuete, vase ceramice, tablouri, din Categoria Tezaur și Fond.

În urma efectuării de investigații a fost identificată o monedă medievală din aur „Ducat”, descoperită de un detectorist, aceasta fiind recuperată și predată Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

„În cadrul acțiunii Pandora V, au fost identificate, pe platformele unor case de licitații, 24 bunuri de proveniență arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin C.R.I. pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere (Germania, Monaco etc)”, potrivit sursei citate.

De asemenea, polițiștii au confiscat și două detectoare de metale deținute ilegal.

One Comment

  1. Pingback: Sute de artefacte arheologice, recuperate de polițiști. Între acestea, piese dacice și romane - Alba Iulia Aida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.