Mozaic

Premierul Cîțu: Casierii din bănci și supermarketuri vor intra în etapa a III-a de vaccinare

Persoanele care lucrează în mediul privat şi care intră în legătură directă cu mulți cetățeni vor fi incluse în etapa III A de vaccinare, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

El a menționat că în etapa a doua vor fi vaccinate în proporție de 75% persoane vârstnice sau cu boli cronice, iar în rest persoane esențiale în funcționarea statului.

Precizările au fost făcute la finalul şedinței de Guvern în cadrul căreia a fost adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva CoViD-19 în România.

„În etapa a doua am spus că încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o şi la înregistrarea în platformă: 75% – vârstnici, deci, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice; restul sunt persoane esențiale în funcționarea statului. Şi veți vedea exact categoriile – sunt mai multe, le veți vedea exact pe fiecare în parte. Etapa a treia a fost spartă în etapa a III-a A şi etapa a treia clasică. La III A, vă spun că sunt, de exemplu, persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat. (…) Casierii, persoanele care lucrează la casierie în supermarketuri, persoane care lucrează în bănci, în față – acestea sunt persoane care vor intra în etapa III A, care o să fie foarte curând, vă spun. Aşa cum am accelerat şi pentru etapa a doua, ne pregătim să accelerăm şi pentru etapa a treia”, a precizat el.

Prim-ministrul a subliniat că în cadrul etapei a doua de vaccinare trebuie avut în vedere personalul cheie din instituțiile publice necesare funcționării statului, fără de care aceste instituții nu pot funcționa.

„Aici este vorba de – vă dau un exemplu – câteva ministere: Ministerul Finanțelor, sistemul de plăți, de regim de plăți, câteva persoane care lucrează acolo, care sunt cheie. Dacă aceste persoane nu sunt acolo, nu putem să mai funcționăm în economie şi aşa mai departe. Este vorba de personalul-cheie din instituțiile publice. (…) Aceasta va fi o decizie luată de conducătorul instituției, să identifice acel personal-cheie fără de care instituția nu poate să funcționeze. De asta vă spun că nu înseamnă tot personalul, da? Hotărârea de Guvern a fost modificată în acest sens astăzi”, a punctat premierul.

El a menționat că, din punct de vedere logistic, autoritățile sunt pregătite pentru administrarea a 150.000 de vaccinuri pe zi, dar că numărul real depinde de livrarea vaccinurilor.

„În acest moment, ca să fie foarte clar, 2,4 milioane sunt sigure până în 29 martie. 400.000 de la Moderna – ar trebui să le primim și pe acestea până în 29 martie, AstraZeneca ar trebui să aflăm până la sfârșitul lunii. Vă dau și scenariul optimist: 4,2 milioane de doze până în 29 martie. Dar acela este un scenariu optimist și vreau să fie foarte clar că în acest moment mizăm pe cele 2,4 milioane de doze. În scenariul optimist vorbim de 2 milioane de persoane vaccinate până în 29 martie. Așa cum avem programarea astăzi, până la sfârșitul lunii septembrie, 10,4 milioane de cetățeni – 70% dintre cei care trebuie vaccinați – din cei 15 milioane, vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin. Deci, am cumpărat toate dozele, sunt 23 de milioane de doze cumpărate, deja plătite, doar să vedem când vin”, a spus el.

Premierul a mai arătat că România a primit în această săptămână aproape 90.000 de doze de vaccin de la Pfizer, iar săptămâna viitoare vor sosi 180.000.

One Comment

  1. Pingback: Premierul Cîțu: Casierii din bănci și supermarketuri vor intra în etapa a III-a de vaccinare - Alba Iulia Aida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.