Administrație

Circumscripția Curții de Apel Alba Iulia, în suferință. Zeci de posturi de judecător sunt vacante

Peste 50 de posturi de judecător erau vacante la nivelul Curții de Apel (CA) Alba Iulia și a celor 19 instanțe arondate, din Alba, Hunedoara și Sibiu, la finele anului 2020, cu 16 mai multe decât la sfârșitul lui 2019, în condițiile în care mulți dintre magistrați s-au pensionat, existând judecătorii care funcționează cu câte un singur judecător.

„Cea mai mare provocare a anului în curs o reprezintă, pentru noi, componenta de resursă umană. Dacă în privința personalului auxiliar de specialitate nu avem probleme deosebite, întrucât am organizat și suntem în curs de organizare a unor concursuri pentru primirea în profesie, marea provocare o reprezintă posturile vacante de judecători. Tot mai mulți colegi judecători se pensionează. Acest val, să-i spunem, nu cred că va înceta în perioada imediat următoare”, a susținut, vineri, într-o conferință de presă, președintele CA Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu.

El a adăugat că acest val de pensionări, coroborat cu faptul că, la momentul actual, încă nu este adoptată o lege cu privire la admiterea în profesie pentru cei cu studii juridice cu 5 ani vechime, va duce „într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat”, la „grave probleme” de personal.

„Mai mult, mai este blocată la acest moment, existând în parlament, din ce știu eu, un proiect legislativ, procedura transferurilor”, a mai spus Liviu Gheorghe Odagiu.

Președintele CA Alba Iulia a subliniat că sunt instanțe, cum sunt Judecătoriile Avrig și Agnita, care funcționează cu câte un singur judecător definitiv, iar altele, cum ar fi cea de la Orăștie, cu doar doi judecători.

„Chiar și la instanțele mari, unde sunt mai mulți judecători, și acolo există un val de pensionări. Şi, în condițiile în care numărul de cauze rămâne același sau are un trend descrescător într-o mică măsură, problemele personalului își vor spune cuvântul”, a opinat Odagiu.

La nivelul CA Alba Iulia și a celor 19 instanțe arondate erau în activitate la finele lui 2020 un număr de 239 de judecători. Din totalul celor 941 de posturi existente în statul de funcții, 70 de posturi figurează vacante, din care cele mai multe, respectiv 51, sunt pentru judecători. Față de anul anterior se observă „o creștere semnificativă” a numărului de posturi vacante, în condițiile în care la finele anului 2019 erau 35 de posturi vacante de judecător.

Doar 4 instanțe, Judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Brad și Hațeg, au posturile de judecător ocupate în totalitate.

În cursul anului 2020, s-au pensionat 20 de judecători de la mai multe instanțe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.