Sport

Eșarfă dintr-un drapel de luptă folosit la asediul Griviței, expusă la muzeul din Sebeș

Un fragment din eșarfa unui drapel de luptă românesc folosit în Războiul de Independență (1877-1878), la asediul redutei Grivița, este expus la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș.

„La asediul redutei Grivița, un stindard de luptă era pe punctul de a fi capturat de otomani, de la stegarul român ucis, moment în care plutonierul Alexandru Fărcășanu, originar din Apoldu de Jos, județul Sibiu, emigrat în România și combatant în acest război, a intervenit și l-a recuperat din mâinile turcilor. S-a încins la brâu cu el și cu eșarfa și a continuat să lupte, salvând astfel drapelul și batalionul de la dezonoare”, potrivit unui comunicat transmis, duminică, Agerpres de instituția muzeală.

După încheierea războiului, Alexandru Fărcășanu a păstrat eșarfa drapelului, care, după moartea sa, a ajuns în posesia preotului Aurel Gligor, originar din Bistra, județul Alba, preot-paroh la Mărtinești (Cluj) în perioada interbelică.

Preotul a împărțit eșarfa în mai multe fragmente. Unul dintre ele a ajuns în patrimoniul muzeului din Sebeș, fiind donat, în anul 1961, de către Ion Munteanu, directorul de atunci al Casei Pionierilor din localitate.

Fragmentul de eșarfă a fost tăiat sub forma unui fanion, are culorile dispuse longitudinal, de la stânga la dreapta: roșu, galben și albastru și dimensiunile 25 x 14,5 centimetri. Este fixat cu un șnur de mătase roșie pe un document semnat de preotul Aurel Gligor, care-i atestă autenticitatea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.