Educație

Deputatul Radu Tuhuț solicită clarificări despre clasele de liceu și profesională care ar urma să se desființeze

Deputatul PSD de Alba, Radu Tuhuț, îi solicită ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, „clarificări” privind situația propunerii de desființare a unor clase de învățământ din județul Alba, respectiv în număr de 17, de liceu și școală profesională, solicitându-i, totodată, „salvarea” învățământului profesional și tehnic.

„Numeroși dascăli, elevi și părinți, mi-au comunicat în ultimele zile că mai multe clase, majoritatea de la licee tehnologice și școli profesionale, au fost propuse spre a fi desființate în anul școlar 2021-2022. Nemulțumirea provine tocmai din cauza faptului că elevilor li se reduc astfel posibilitățile să învețe la timpul potrivit o meserie care, așa cum știm cu toții, este ‘brățară de aur’. În total, din informațiile pe care le-am primit de la oameni, se vor desființa un număr de 17 clase, de liceu și școală profesională”, arată deputatul social-democrat în întrebarea parlamentară adresată vineri ministrului Educației.

Ar urma să fie desființate, potrivit informațiilor transmise deputatului, 12 clase de a IX-a, de la colegii, licee și grupuri școlare din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni și Arieșeni și 5 clase de profesională, de la licee din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Jidvei.

Deputatul Radu Tuhuț consideră că aceste informații, dar și analizele care au stat la baza luării acestor decizii trebuie să fie cunoscute de către cei interesați și transmise fără echivoc.

„Scăderea numărului de elevi, în urma posibilității părinților de a alege, în urmă cu 8 ani, între clasa pregătitoare și clasa I, a condus, implicit, la necesitatea scăderii numărului de clase pentru admiterea la liceu. În contextul actual, pe fondul crizei economice, consider că învățământul profesional și tehnic trebuie să aibă prioritate, să fie dezvoltat și finanțat corespunzător. Dobândirea unei calificări, pe lângă avantajele financiare, are ca beneficii asigurarea forței de muncă în România care să răspundă cerințelor pieței muncii. În aceste momente de criză, provocate de pandemie, învățământul profesional si tehnic, inclusiv dual trebuie sa fie o prioritate”, susține parlamentarul.

Tuhuț îi solicită, totodată, ministrului Educației să analizeze oportunitatea și posibilitatea înființării unor noi clase, care să pregătească forță de muncă specializată în funcție de industriile care s-au dezvoltat în fiecare zonă din județ, respectiv la Abrud – industria mineritului, la Cugir – industria armamentului, la Sebeș – industria auto, la Alba Iulia – industria alimentară.

One Comment

  1. Pingback: Inspectoratul Școlar confirmă: anul viitor, județul va avea cu 19 clase mai puțin – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.