Social

Teatrul Prichindel are o sală nouă de spectacole. Cum s-a descurcat în pandemie

O investiție mult așteptată – reabilitarea și extinderea sediului singurului teatru din județul Alba, Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia –, care dispune de la sfârșitul lui 2019 de o sală de spectacole generoasă, dotată, printre altele, cu sisteme de sunet și lumini performante, nu a putut fi fructificată pe deplin în 2020 odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, de ea putându-se bucura doar actorii.

Cu excepția perioadei stării de urgență, actorii de la „Prichindel” au venit, fizic, la repetiții, preferând să joace cu mască de protecție și respectând distanțarea fizică decât să facă acest lucru fiecare de acasă, pe Zoom. De altfel, și spectacolele sunt jucate live, pe scenă, fiind transmise pe Facebook în direct și nu înregistrate.

„Pentru mine, a contat foarte mult că actorii nu au avut probleme în a juca, adică noi am respectat toate condițiile, ei au jucat tot timpul cu măști, au păstrat distanța și atunci nu s-a întâmplat să avem repetiții pe Zoom. (…). Pentru un actor este foarte importantă continuitatea pe scenă. Să-l oprești luni de zile să joace ar fi fost foarte rău pentru ei”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Teatrului din Alba Iulia, Ioana Bogățan, ea însăși actor la bază.

Ea a subliniat că toate spectacolele transmise pe pagina de Facebook a Teatrului sunt jucate live.

„Toate spectacolele care se văd pe Facebook noi le jucăm efectiv live. Suntem live, am reușit să ne achiziționăm o cameră de filmat, care ne face transmisia direct pe Facebook. Actorii efectiv vin la sediu, joacă, cu toată echipa, tehnică, lumini, sunet, doar că nu au publicul în față. Asta face sau nu face diferența. Dar o face …. Eu am încercat să îmi țin toată echipa echilibrată, să avem tot timpul ceva de făcut, proiecte peste proiecte, tocmai ca să nu stăm să ne gândim în ce perioadă suntem și să mergem înainte, cu speranța că vom avea și publicul acela în sală”, a explicat Ioana Bogățan.

Bucuria actorilor a fost că au putut, în vară, să joace în aer liber, în fața spectatorilor, teatrul dispunând de logistica necesară – o scenă mobilă.

Din cauza pandemiei, cel mai așteptat eveniment cultural al anului – Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, organizat de „Prichindel” și de Consiliul Județean (CJ) Alba, nu a mai putut să se desfășoare. Ioana Bogățan și-ar dori ca festivalul să aibă loc în acest an.

Managerul a explicat că, în noul context, este deja un exercițiu, și în teatrele dramatice și în teatrele pentru copii, să se joace în aer liber, prin readaptarea spectacolelor.

„Noi suntem teatre în care majoritatea repertoriilor și spectacolelor din repertoriu sunt pentru săli. Şi atunci toți au avut acest exercițiu de a juca afară și să-și readapteze spectacolele și atunci, cumva, există teatre dramatice care au jucat afară anul trecut și atunci pot veni cu spectacole și la Alba Iulia, dacă reușim să facem această ediție de festival”, a mai spus aceasta.

În ceea ce privește activitatea teatrului, în continuare programele sunt făcute de la o săptămână la cealaltă. „Nu putem să le facem pe luni, cum le făceam de obicei, pentru că nu știm niciodată ce se schimbă. Acum sperăm că, poate, din 8 februarie, dacă se deschid școlile, să putem să invităm o clasă, doar, să nu combinăm copiii din mai multe clase, exclus din mai multe școli”, a arătat Ioana Bogățan.

Înființat în septembrie 1952 de către Ministerul Culturii ca teatru de păpuși profesionist, cu personalitate juridică, „Prichindel” aparține de Consiliul Județean Alba din anul 1995.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.