Social

Fond național pentru siguranța pacienților în spitale și o nouă strategie de vaccinare

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă mai multe măsuri în sistemul sanitar, între care înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale și schimbarea strategiei de vaccinare.

„În primul rând avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital, pentru ca tragedii precum cea de la ‘Matei Balș’, respectiv de la Piatra Neamț și din alte spitale din țară să nu se mai întâmple. Lucrăm deja cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate deja, respectiv săptămâna viitoare, marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate (…) de la controalele din luna noiembrie a anului 2020”, a spus Voiculescu într-o conferință de presă.

El a semnalat că a doua mare problemă este „ruptura de informare între spitale și pacienți, respectiv și aparținătorii acestora”, indicând că se lucrează la un serviciu de informare la nivelul fiecărei unități medicale.

„Nu de puține ori, pentru că medicii și personalul medical sunt suprasolicitați și în număr insuficient în foarte multe spitale, aceștia nu mai găsesc resursele să comunice, așa cum am dori cu toții și așa cum ar dori și dânșii, cu rudele pacienților. Nu de puține ori, pacienți au fost greu de găsit de către rudele acestora, respectiv informații despre ei au fost greu de accesat. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital, unde aparținătorii să poată obține informații și chiar să comunice direct cu rudele internate”, a spus ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a precizat că a treia măsură vizată, care a fost discutată cu premierul Florin Cîțu, este crearea un fond național pentru siguranța pacienților în spitale.

„Avem la dispoziție bani europeni, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, avem, de asemenea, bani naționali, bani din bugetul național, pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceștia sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, de asemenea, securitatea la cutremure și, nu în ultimul rând, la unul dintre marii criminali ai sistemului sanitar din România, și anume, infecțiile nosocomiale. Vorbim despre un fond național pentru siguranța pacientului în spitalele din România”, a explicat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a indicat că o altă măsură este legată de aglomerarea spitalelor din România.

„Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și avem nevoie să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. Am verificat din nou statisticile cât se poate de recente și vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani. Vedem, de asemenea, că 95,1% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu un handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi oferite în platforma de programare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a spus el.

Voiculescu a arătat că va detalia săptămâna viitoare aceste măsuri imediate.

Ministrul a mai menționat că tot săptămâna viitoare va fi prezentat un proiect prin care vor fi revizuite toate reglementările din secțiile care tratează pacienți CoViD-19.

„ANMCS va avea un rol central în a sprijini spitalele pentru a proceduriza și a pregăti personalul în vederea respectării acestor reguli”, a explicat el.

Voiculescu a mai arătat că ancheta în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balș” este în curs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.