Social

Peste o mie de operații în 2020 la secția de Ortopedie a SJU Alba Iulia

Secția de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a înregistrat o activitate chirurgicală intensă în contextul evoluției pandemiei de CoViD-19 și a rămas un puternic centru ortopedic din țară, cu 1.082 de intervenții chirurgicale efectuate în anul 2020, informează instituția spitalicească.

Activitatea chirurgicală din Blocul Operator Ortopedie poate fi împărțită în 3 mari categorii: artroplastia (înlocuirea marilor articulații cu endoproteze la nivelul șoldului, genunchiului sau umărului); artroscopia (operații miniinvazive efectuate cu ajutorul artroscopului) și traumatologia osteoarticulară (fixarea cu ajutorul unor materiale de osteosinteză a diverselor fracturi, luxații, traumatisme complexe (spre exemplu – plăci blocate de titan, tije gamma, tije centromedulare blocate), care permit mobilizarea și recuperarea precoce a pacienților operați).

Reprezentanții spitalului dau asigurări că toți pacienții, cu diverse fracturi, pot fi tratați chirurgical la standarde înalte. Blocul operator al secției a fost dotat cu aparatură modernă, între care aparat Roentgen mobil, lămpi scialitice performante, mese de operație multifuncționale, care se pot modifica pentru fiecare operație. Majoritatea operațiilor de anul trecut au fost urgențe, traumatisme osteoarticulare. Și în anul 2020 a existat o colaborare foarte bună cu echipa de chirurgi plasticieni în cazul traumatismelor complexe.

Per total, activitatea chirurgicală a scăzut cu circa 30% în 2020, față de anul 2019, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei. În anumite perioade au fost operate doar urgențele, cazurile cronice fiind amânate. Aceste măsuri au fost luate pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2, mai precizează reprezentanții instituției.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.