Educație

Populația școală scade cu peste 660 de elevi. Vor fi mai puține clase a IX-a

Înființarea unui număr mai mic de clase în anul școlar 2021-2022 în unitățile de învățământ din Alba este consecința faptului că în acest an vor fi mai puțin cu peste 660 de absolvenți de clasa a VIII-a, a explicat, marți, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Alba, Cornel Sandu.

„În anul școlar precedent au absolvit clasa a VIII-a în județul Alba 3.050 de elevi, număr corespunzător a 109 clase. Acum termină 2.376 de elevi, deci cu 674 de elevi mai puțini, adică cu 25 de clase”, a spus inspectorul școlar general.

Cornel Sandu a arătat că această scădere este „o chestiune generală pe țară” după ce, în urmă cu 9 ani, s-a înființat clasa pregătitoare.

„O parte din copiii care începeau atunci școala s-au dus în clasa I, o parte la clasa pregătitoare. Cei care făceau vârsta de 7 ani până la 31 decembrie, adică în lunile septembrie – decembrie, puteau opta. Unii părinți au preferat să-i ducă direct în clasa I, iar la clasa pregătitoare au rămas mai puțini copii decât într-un an școlar obișnuit. De aceea, în acest an numărul de copii care termină clasa a VIII-a în județul Alba este cu 674 mai mic decât în anul precedent. Asta înseamnă echivalentul a 25 de clase”, a menționat șeful ISJ.

Cornel Sandu a susținut că școlile au fost informate cu privire la această „scădere demografică” de vreo 3-4 luni, fiindu-le trimise pe fiecare zonă în parte numărul de absolvenți de clasa a VIII-a, pentru ca atunci când își fundamentează cifra de școlarizare să știe câți elevi au în zona respectivă.

„Din nefericire, marea majoritate nu a ținut cont de numărul de elevi și au solicitat clase ca și cum numărul de elevi ar fi același ca și până acum. Scăderi mai mari sunt în Alba Iulia, cu aproape 200 de copii, în Cugir, cu 40 de elevi, în Aiud și în Cîmpeni – Abrud. Solicitările școlilor pentru planul de școlarizare au fost aproape identice cu anul trecut. O singură unitate școlară din Sebeș a cerut o clasă mai puțin”, a precizat Cornel Sandu.

Şeful ISJ a adăugat că, ținând cont de numărul de absolvenți de a VIII-a, se puteau acorda unităților de învățământ un număr de 84 de clase, față de 109 în actualul an școlar.

După ce a apărut Ordinul de ministru prin care se reduce numărul de elevi în clasă, anume 26 la învățământul teoretic și 24 la învățământul profesional, tehnic și vocațional, s-a concluzionat că în Alba la clasa a IX-a se pot înființa, pe baza numărului de absolvenți de a VIII- a, 95 de clase, cu 2.372 de elevi, a menționat Cornel Sandu.

„Noi avem 2.376 de absolvenți. La cele 2.372 se mai adaugă circa 50 de locuri care se dau, peste numărul de locuri aprobat, copiiilor romi și copiilor cu cerințe educaționale speciale”, a spus inspectorul școlar general.

El a mai spus că prioritate au avut, conform metodologiei, în luna decembrie, solicitările agenților economici pentru învățământul profesional. Astfel au fost aprobate 32 de clase de învățământ profesional din totalul de 95 de clase.

„Mai avem 10 clase de învățământ vocațional (teologic, sportiv, pedagogic și artă). Avem 18 clase de învățământ tehnologic liceal și 35 de clase de învățământ teoretic”, a precizat Cornel Sandu.

El a mai arătat că scăderea în Alba Iulia este de 20% a numărului de elevi, ceea ce înseamnă o reducere cu 5 clase în anul școlar viitor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.