Educație

Se redeschis școlile. Președintele Iohannis a anunțat că majoritatea copiilor merg fizic la școală

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că școlile se vor redeschide în format fizic pe 8 februarie pentru majoritatea copiilor.

„În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii și pentru dascăli”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a explicat că în scenariul verde, adică în localitățile în care sunt puține cazuri de CoViD, toți copii merg fizic la școală, în scenariul galben – cei de grădiniță, din clasele I-IV și din clasa a VIII-a și a XII-a, în scenariul roșu – copiii de grădiniță și clasele I-IV, restul făcând școala online.

„În localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Pe scurt, grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină, acolo unde sunt puține cazuri de CoViD-19 toți copiii merg la școală, unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII și XII, iar unde sunt destul de multe cazuri înainte să intre în carantină merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală online”, a spus Iohannis.

El a arătat că detaliile privind redeschiderea școlilor vor fi clarificate într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.

„Mai sunt multe detalii de clarificat: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe, toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității. În consecință: pregătiți copiii pentru școală!”, a afirmat Iohannis.

El a explicat că în cadrul ședinței de lucru s-a făcut o analiză a contextului pandemic, arătând că trendul este unul descendent.

„Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să respectăm măsurile care sunt în vigoare, dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic, avem ceva mai puține persoane internate la terapie intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Cum spun experții: trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile”, a spus șeful statului.

Şeful statului a avut o ședință de lucru cu premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.