Mozaic

Fost ofițer SRI condamnat pentru negarea Holocaustului

Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Sectorului 3 la un an și o lună de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru infracțiunea de negare a Holocaustului.

Potrivit minutei deciziei, Vasile Zărnescu a fost condamnat la 6 luni pentru fapta din 28 aprilie 2013, respectiv publicarea articolului intitulat „Falsitatea noțiunii de holocaustolog” pe site-ul www.altermedia.info, la 9 luni închisoare pentru articolul „Înșelătoria secolului XX” din data de 11 februarie 2014 și la 6 luni închisoare pentru cartea „Sabin Orcan Suporter”, publicată la editura Tempus București, expusă spre vânzare la librăria Eminescu din București în data de 24 noiembrie 2017.

„În temeiul art. 38 al. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod. pen. contopește pedepsele aplicate, astfel că stabilește în sarcina inculpatului Vasile Zărnescu pedeapsa cea mai grea, de 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 închisoare, reprezentând 1/3 din cumulul celorlalte pedepse stabilite, în final inculpatul având de executat pedeapsa de 1 an și o lună închisoare”, se arată în minută.

Instanța a stabilit totodată amânarea aplicării pedepsei închisorii cu un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, Zărnescu urmând să respecte o serie de măsuri de supraveghere. Instanța i-a atras atenția acestuia că, în cazul nerespectării măsurilor și obligațiilor impuse și al săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere, se poate dispune revocarea amânării aplicării pedepsei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Potrivit articolului 6 din OUG 31/2002: „(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.