Educație

Școala reîncepe cu circuite de deplasare. Elevii și profesorii trebuie să poarte mască permanent

În unitățile de învățământ trebuie să se asigure trasee prestabilite de intrare, de deplasare și de părăsire, demarcate cu benzi vizibile, facilitând păstrarea unei distanțe corespunzătoare între persoane, prevede un draft de ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății care urmează să fie aprobat în contextul începerii școlii în 8 februarie.

Draftul ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 mai stipulează că la intrarea în școală și pe coridoare, precum și la intrarea în fiecare clasă vor fi așezate dispensere/flacoane cu soluție dezinfectantă pentru mâini.

„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi. Deplasarea elevilor în interiorul instituției trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare”, potrivit documentului.

Totodată, este interzis schimbul de obiecte personale.

Clasele vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară.

Conform draftului, elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, atunci când se află în incinta unității de învățământ.

Accesul și fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituția de învățământ de către persoane desemnate. Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. “Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ (părinți, alți însoțitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepționale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ”, mai prevede proiectul.

La organizarea activităților și în timpul pauzelor trebuie evitată formarea de grupuri de elevi din clase diferite.

Elevii vor fi supravegheați pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menținerea distanțării fizice.

“Elevii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei obiecte de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.)”, mai prevede draftul de ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.