Administrație

„Rețeta” administrației eficiente, prescrisă de Ilie Bolojan

„Rețeta Bolojan în administrație” înseamnă geografie, patrimoniu, controlul bugetelor, investiții, majoritate în CL sau CJ și, desigur, oameni și strategie, a explicat joi președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în cadrul Conferinței „Orașe și comunități. Viziune 2030”, organizată de JumpToSmart.ro și SmartiCity.

Ilie Bolojan, care a deținut trei mandate de primar al municipiului Oradea, a răspuns astfel la întrebarea „Ce înseamnă Rețeta Bolojan în administrație?” adresată de Camelia Spătaru, preşedinta Asociației SmartiCity/ cofondator JumpToSmart.ro, într-o scurtă discuție pe tema „De ce este Oradea considerat unul dintre oraşele cu cea mai eficientă administrație publică din România?”.

„Pe noi ne-a ajutat şi geografia, pe cei din partea de vest a României. Pe de o parte, pentru că deficitul de infrastructură al țării noastre a făcut ca investițiile străine să se concentreze în principal pe o adâncime de câteva sute de kilometri, ceea ce pe cei din zona de vest, Cluj, Oradea, Arad, Timişoara, până la Alba Iulia, Sibiu, ne-a ajutat. Şi primarii din estul României ar vrea să facă parcuri industriale, dar acestea presupun capacitatea de a ajunge la ele. De asemenea, patrimoniul pe care l-am moştenit. Şi alte oraşe ar dori să-şi reabiliteze centrele istorice, dar dacă ele au fost demolate şi s-au construit blocurile comuniste nu au ce reabilita. Oradea a fost ajutată şi de geografie, şi de patrimoniu şi de alte contexte. Nu există nişte secrete deosebite”, a declarat Bolojan.

Edilul a precizat însă că ceea ce a făcut ca administrația orădeană să se diferențieze față de alte zone a fost controlul bugetelor.

„Oradea este administrația-capitală de județ cu cele mai mici cheltuieli de personal pe cap de locuitor din România. Oradea nu depăşeşte nici astăzi cheltuielile de personal de 13-14% din totalul veniturilor proprii, ceea ce înseamnă bugete de dezvoltare an de an de milioane de euro care se văd în investiții. Este o chestiune importantă”, a spus el.

A urmat accesarea de fonduri europene, a adăugat Bolojan. Faptul că o echipă de profesionişti a lucrat în permanență pentru accesarea de fonduri a făcut, cumulat, să existe bugete de investiții din fonduri europene, în ultimele două perioade de finanțare, de peste 500 de milioane de euro, ceea ce a dus la schimbarea la față a oraşului, a menționat şeful CJ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.