Social

Campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea Lapidarium-ului Muzeului din Roșia Montană

„Prietenii Roșiei Montane” lansează sâmbătă, când se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localității miniere din Apuseni, campania de strângere de fonduri pentru restaurarea Lapidarium-ului de la Muzeul Mineritului, ce adăpostește vestigii romane.

Inițiativa campaniei „Adoptă o Casă la Roșia Montană” va fi lansată chiar de “Ziua Roșiei Montane”.

„La fel ca în fiecare an, pe 6 februarie, spunem ‘La mulți ani, Roșia Montană!’. Aniversăm 1890 de ani de atestare documentară a localității miniere din Apuseni, denumită în latină ‘Alburnus Maior’. Cea mai veche tăbliță cerată descoperită în galeriile romane din Roșia Montată este datată 6 februarie 131. (…). În timp ce așteptăm ca decidenții din cadrul UNESCO să se pronunțe asupra dosarului redepus anul trecut, activitățile de restaurare a patrimoniului și de ajutor acordat localității merg mai departe. Ce putem face acum pentru Roșia Montană este să ne implicăm în conservarea patrimoniului din localitate. De această dată, ne alăturăm campaniei ‘Adoptă o Casă la Roșia Montană’ pentru restaurarea Lapidariului de la Muzeul Mineritului din localitate, ce adăpostește vestigii romane de pe vremea atestării așezării”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres de „Prietenii Roșiei Montane”.

Potrivit sursei citate, sâmbătă, când Roșia Montană împlinește 1890 de ani, va fi lansată de către „Prietenii Roșiei Montane” campania de strângere de fonduri.

„Adoptă o Casă la Roșia Montană” este un program derulat de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, nominalizat recent pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe 2022.

ARA a lansat anul trecut un proiect de refacere a Lapidarium-ului din curtea Muzeului Mineritului din Roșia Montană, după ce zidul de terasare și structura metalică au cedat, punând în pericol piesele romane expuse aici. Suma necesară depășește 66.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.