Social

Un nor de praf saharian va ajunge deasupra României. Ce spun meteorologii?

Meteorologii anunță că un praf saharian va străbate, datorită configurației actuale a circulației aerului, mai multe zone din România.

Meteorologii spun că se vor înregistra depuneri de praf saharian în România, în noaptea de dumincă spre luni. La început se va împrăștia în în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar în primele zile ale săptămânii viitoare și în restul ţării, scrie pe pagina oficială de Facebook, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

„Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că, în perioada 6 – 9 februarie, circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. În această perioadă, temporar în țările de la vest și sud-vest de țara noastră, se semnalează precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă. Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul ţării”, notează sursa citată.

Un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut, când praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de polei, valabil până luni la ora 20:00 în opt judeţe din zona Moldovei, respectiv un Cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 judeţe din Transilvania, Oltenia și Banat, până luni, la ora 16:00.

În același timp, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, și până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.