Politică

Beniamin Todosiu solicită o strategie națională antipoluare. „Sebeșul e un exemplu de încălcare a dreptului la aer curat”

Deputatul USR-PLUS de Alba Beniamin Todosiu a solicitat miercuri, de la tribuna Parlamentului, „crearea unei strategii naționale pentru reducerea poluării în zonele urbane”, oferind ca exemplu municipiul Sebeș, unde este grav încălcat dreptul cetățenilor de a respira un aer curat.

„Municipiul Sebeș se confruntă, de ani de zile, cu o poluarea accentuată, fapt care îngrijorează tot mai mult cetățenii din zonă. Poluarea din Sebeș este o problemă care, de prea mult timp, este ignorată de autoritățile locale și naționale. Oamenii din Sebeș și din zona limitrofă au dreptul să respire un aer curat și să știe cât de grav le poate afecta sănătatea nivelul actual de poluare”, a spus Todosiu.

„Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât incidența cazurilor de cancer din județul Alba este în creștere, de la an la an. Astfel, statisticilor oficiale ale autorităților sanitare indică o creștere alarmantă a cazurilor noi de cancer la nivelul județului Alba. Dacă în 2015 incidența era de 1,57 raportat la o mie de locuitori, în 2018, anul în care există ultimele date oficiale prezentate public, situația ajunsese 2,60 de cazuri la 1.000 de persoane. Să nu uităm că în studiile de specialitate, poluarea este un factor care influențează direct creșterea incidenței cazurilor de cancer”, a explicat parlamentarul de Alba.

Acesta mai spune că, săptămâna trecută, a transmis o întrebare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Barna Tánczos, privind situația de la Sebeș și că așteaptă „cu interes răspunsul domniei sale și soluțiile pentru reducerea poluării din Sebeș, dar și din alte orașe care se află în această situație”.

În anul 2018, a fost organizat un referendum local la Sebeș, iar cetățenii au fost consultați privind achiziționarea din bugetul local a unui laborator mobil de măsurare a calității aerului. Referendumul a fost, din păcate, invalidat din lipsă de cvorum. Societatea civilă și locuitorii Sebeșului au continuat să lupte pentru aer curat și au protestat, în repetate rânduri, cerând măsuri pentru reducerea poluării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.