Administrație

„Doamna cu pantofi albaștri” s-a pensionat. Judecătoarea Camelia Folea are peste 25 de ani de activitate

„Doamna cu pantofi albaștri”, judecătoarea Camelia Folea, al cărei mod de a soluționa, în urmă cu cinci ani, un caz delicat a devenit un exemplu de bune practici în domeniu, iar „pantofii albaștri” un simbol al excelenței în înfăptuirea actului de justiție, s-a pensionat după peste un sfert de secol de activitate în domeniu.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Camelia Folea, de la Tribunalul Alba, ca urmare a pensionării.

Judecător la vremea respectivă la instanța din Blaj, Camelia Folea a ajuns în atenția opiniei publice în vara lui 2016 ca „Doamna cu pantofi albaștri” în urma unui text postat pe Facebook de către o avocată și care a devenit viral pe internet. În postare judecătoarea era apreciată pentru modul în care s-a comportat în timpul audierii unui minor rămas după divorț în custodia tatălui și pentru care mama a solicitat stabilirea unui program de vizită, precum și pentru timpul acordat acestei ședințe de judecată.

„Doamna cu pantofi albaștri”, textul postat pe Facebook de către avocata Mădălina Scutelnicu, care a fost redistribuit de zeci de mii de alți utilizatori și care a fost comentat de alte zeci de mii de oameni, a impresionat lumea virtuală, și nu numai, povestea fiind relatată și în mass-media. Inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii a felicitat-o pe judecătoare „pentru modalitatea în care și-a exercitat atribuțiile de serviciu”, apreciind, totodată, faptul că activitatea acesteia „a fost remarcată atât de către profesioniști, cât și de mass media și publicul larg”.

Într-un interviu acordat în exclusivitate, la vremea respectivă, pentru Agerpres, judecătoarea a afirmat că știe că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, destine, suflete și că întotdeauna audierea unui minor va dura, în ceea ce o privește, indiferent de câte cauze va avea, atât cât va fi necesar ca ea să se convingă de ce este mai bine pentru acel copil. Ea a subliniat, în interviu, că nu este „o eroină”, așa cum a perceput-o parte din opinia publică, ci doar „un om obișnuit”, iar ca ea „mai sunt multe alte doamne și domni cu pantofi albaștri, judecători în această țară”.

„Viața mi-a oferit șansa de a fi judecător și mi-a lăsat, în același timp, șansa de a fi om. Ştiu că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, sunt destine, sunt suflete”, a declarat Camelia Folea.

Magistrat cu experiență, Camelia Folea le-a transmis judecătorilor aflați la început de carieră care vor avea de soluționat astfel de dosare „să înțeleagă că au o mare responsabilitate, să-și ia rolul în serios, să nu uite de ‘litera și spiritul legii’ și că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, iar că în astfel de cazuri se face justiție în interesul copilului”. De asemenea, celor celor care încă nu au încredere in justiție, judecătoarea le-a transmis „să încerce măcar” să aibă.

Potrivit celor prezentate de către avocata Mădălina Scutelnicu, atunci când judecătoarea l-a văzut pe puștiul de opt ani, s-a apropiat de el și i-a spus: „Vezi, R., am pantofi albaștri! Tu ai pantofiori albaștri? Uite, am și pelerină! Dă-mi mânuța și hai cu mine, să-ți arăt cât de maaare e castelul ăsta!”. După ce copilul a fost audiat, la întoarcerea în sala de judecată, judecătoarea i-a spus să coboare atent de pe podium, să nu se lovească și „să meargă la mami sau la tati, unde vrea el”.

Ulterior, după ce a suspendat ședința, „doamna judecător cu pantofi albaștri”, mama și copilul au stat un sfert de oră într-o altă încăpere, de unde clienta avocatei a ieșit radiind de fericire pentru că avusese șansa să-și țină copilul în brațe după un an și jumătate.

Mama copilului i-a spus apoi avocatei că judecătoarea i-a dat băiatului „un pumn de bomboane”, din care copilul i-a oferit și celei care i-a dat viață, și le-a făcut și o fotografie celor doi.

„N-am trăit așa ceva în 10 ani de avocatură. Am văzut magistrați pentru care audierea minorului însemna următorul dialog, purtat fix în fața ușii sălii de judecată, așa, din voleu, cum ar veni: – ‘Câți ani ai, cu cine vrei să stai, cu mama sau cu tata? Bine, pa!’. Doamna cu pantofi albaștri a alocat 3 ore cauzei noastre, fiind conștientă că lucrează cu destinele oamenilor, cu sufletele lor, iar nu cu chei de 14. Domnilor magistrați, permiteți-mi o sugestie: cumpărați-vă pantofi albaștri, poate în asta stă magia! Nu există nici castel, și nici pelerină, fără un strop de magie, nu-i așa?”, a conchis avocata.

Camelia Folea a fost numită în 1995 judecător la Judecătoria Blaj, de unde a promovat în 1999 la Tribunalul Alba. În perioada 2005 – 2015 a fost președinte și președinte delegat la Judecătoria Blaj. Din 2018 și până la pensionare a activat la Tribunalul Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.