Social

Libertatea: Primarul USR-PLUS din Alba Iulia vrea să dărâme blocul „Turturica”

Titel Jurca coboară scările șchiopătând. Are 65 de ani și jumătate și degetele de la picioare amputate. Fost miner, acum pensionar, e printre ultimii oameni rămași în blocul G2 de pe strada Arnsberg, situat într-o zonă centrală din Alba Iulia și poreclit „Turturica”, scrie Libertatea.

„O stat mulți țigani aici și le-o zis Turturică, să nu le zică cioară. Se râdea de copii la școală, stai în Turturica”, explică un locatar denumirea informală a blocului.

„Expropriați în interes public”

Vântul pătrunde prin golurile din zid, unde odată erau geamuri. Pe unele uși sunt încă lipite foi A4 cu textul „Imobil evacuat silit”, rămase din 2017. În blocul unde stăteau sute de oameni mai locuiesc acum șase persoane singure sau familii, dintre care două de chiriași și patru proprietari.

Unul dintre ei este Titel. În 2009, după ani buni în chirie, bărbatul a reușit să își strângă bani să își cumpere o garsonieră în blocul Turturica. Voia să aibă ceva al lui, o garanție pentru bătrânețe, o liniște a proprietății, într-o țară de proprietari. Peste 96% dintre locuințele din România se află în proprietate privată.

„În democrație, proprietatea e sfântă. Eu nu am nevoie să îmi dea palate. Eu am nevoie să îmi dea cât am eu, 11 mp de garsonieră, să am un acoperiș deasupra capului”, spune Titel, la final de ianuarie, după ce primăria a anunțat că vrea să demoleze blocul pentru a construi o parcare.

Citeşte întreaga ştire: Primarul USR-PLUS din Alba Iulia vrea să dărâme un bloc „insalubru”, ca să facă o parcare. Proprietarii ar primi 3.000 de euro. „Dacă nu mor, unde ajung? Pe drumuri?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.