Administrație

HoReCa și-a găsit un avocat în Gabriel Pleșa. Primarul cere reanalizarea restricțiilor

Gabriel Pleșa (centru) susține, asemeni primarului de Cluj-Napoca, reanalizarea restricțiilor în funcție de numărul de testări care se fac într-o localitate

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, cere autorităților reanalizarea modului în care se impun restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, astfel încât să fie luat în calcul și numărul de teste efectuate.

În opinia sa, o soluție ar fi ca în localitățile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roșu să fie impus de la incidența de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent.

„Am ajuns în situația hilară în care «premiem» cu multă relaxare județele care nu testează populația și ținem în scenarii roșii județele în care autoritățile își fac treaba și testează masiv. Alba Iulia, oraș în care autoritățile sanitare au înțeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roșu. Şi asta pentru că autoritățile sanitare își fac treaba, iar cetățenii sunt responsabili și aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate și să se introducă în analiză și numărul de teste, Alba Iulia este ținută mereu cu sabia carantinării deasupra capului și într-un scenariu roșu continuu care nu este calculat cu aceleași unități de măsură în întreaga țară”, afirmă Pleșa într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

El susține că impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism și alimentație publică, este dezastruos și afectează câteva mii de oameni. „Sunt mici antreprenori, angajați din industria HoReCa și familiile lor”, spune Gabriel Pleșa.

Edilul a menționat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai industriei HoReCa, concluzia fiind că oamenii sunt „sufocați” de criza generată de pandemie și mulți au datorii acumulate sau sunt chiar în situația de a-și închide afacerea.

„Lansez public un apel către Guvernul României, ministerele și autoritățile naționale cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2 să demareze de urgență o analiză privind evoluția pandemiei și efectele pe care le are asupra economiei. De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, astfel încât să fie luat în calcul și numărul de teste efectuate. O altă soluție ar fi ca în localitățile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roșu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent. Decizia poate fi descentralizată la nivel local, iar măsurile să fie impuse ținând cont de întreaga situație epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate”, a declarat Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, în paralel trebuie gândite măsuri serioase care să vină în sprijinul activităților economice afectate de pandemie, precum industria HoReCa.

„Sunt peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră și în alimentație publică, oameni care simt din plin povara crizei generată de pandemia CoViD-19”, a adăugat primarul din Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.