Administrație

Administrația din Ocna Mureș vrea să facă din oraș un „pol turistic regional”

Administrația publică locală a orașului Ocna Mureș își reafirmă intenția de „a crea din orașul nostru un pol turistic regional important”, informează Primăria printr-o postare pe contul de Facebook al instituției.

Reprezentanții acesteia amintesc că, până acum, „sunt certe două investiții importante”. Este vorba despre baza de tratament și agrement aflată în construcție și având termen de finalizare în acest an, investiție realizată în parteneriat egal cu Consiliul Județean Alba și care va continua tradiția vechilor Băi Sărate Ocna Mureș. Investiția se va ridica la 6,5 milioane de euro.

Cea de-a doua „investiție certă” este complexul sportiv din zona Bazei de tratament și agrement, investiție realizată cu finanțare prin Compania Națională de Investiții, aflată acum în faza de licitație a achiziției execuției obiectivului, care va extinde semnificativ oferta de servicii oferite de Baza de tratament și de oraș, precum și dezvoltarea unei baze sportive de interes regional în Ocna Mureș, reprezentând cheltuieli estimate la 3,7 milioane de euro.

De asemenea, mai precizează reprezentanții administrației locale, este depusă la ADR Centru intenția de a realiza un proiect privind amenajarea râului Mureș, pe o suprafață de peste 6 hectare, în zona Bazei de tratament, ca un obiectiv tip Aqua Park, având multipla menire de ecologizare, reabilitare și amenajare a zonei, precum și monitorizarea mediului în orașul Ocna Mureș.

Tot în contextul investițiilor care să ducă la crearea unui oraș atractiv din punct de vedere turistic, s-au purtat în ultima vreme, la nivelul administrației publice locale cu Ministerului Economiei și SNS SalRom SA, discuții referitoare la realizarea unui muzeu al sării în aer liber folosind fonduri europene nerambursabile. Acest obiectiv este unic în Europa și dorește să utilizeze resursele naturale și istorice ale exploatării de sare din orașul Ocna Mureș, respectiv câmpul de sonde din centrul orașului.

Acest proiect are o valoare estimată de peste 5 milioane de euro și realizează în primul rând reabilitarea, ecologizarea și amenajarea câmpului de sonde din centrul orașului. Faptul că reprezintă o noutate la nivel european și are o importanță deosebită, nu numai pentru orșul Ocna Mureș, e reflectat și de faptul că domnul europarlamentar Mircea Hava poartă de câteva luni o corespondență activă cu Comisia Europeană privind posibilitatea finanțării și implementării unui astfel de proiect la Ocna Mureș prin utilizarea de fonduri euroopene stabilite pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Tot în contextul realizării unui muzeu al sării în orașul nostru, Nicolae Moldovan, consilier în Parlamentul European, va purta în această săptămână discuții la nivelul Ministerului Fondurilor Europene și SNS SalRom SA pentru a se stabili pașii tehnici necesari pentru realizarea acestui proiect (în principal modul de asociere, având în vedere că Ministerul Economiei este, prin SNS SalRom SA, proprietarul terenului etc).

„Suntem convinși că acest proiect este pe deplin realizabil utilizând fonduri europene și va realiza atât introducerea în circuitul turistic a unei zone care acum este practic dezafectată (câmpul de sonde din centrul orașului), cât și crearea unui obiectiv turistic și cultural unic în Europa plecând de la istoria de peste 2000 de ani a exploatării sării în Ocna Mureș”, se mai arată în informarea citată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.