Administrație

Primarul comunei Vințu de Jos, reținut pentru delapidare și fals

Conducătorul unei instituții și un administrator de firmă au fost reținuți de polițiștii din Alba pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind acuzați că ar fi creat un prejudiciu în valoare de peste 400.000 de lei, în urma achitării unor expertize și studii de fezabilitate fictive.

Aceste studii, spun polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, ar fi trebuit să fie realizate în scopul extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă a unei comune.

Potrivit IPJ Alba, luni, polițiștii au efectuat o percheziție la sediul unei instituții publice din județul Alba, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni de delapidare, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la delapidare.

Surse judiciare au precizat că în cauză ar fi vorba despre primarul comunei Vințu de Jos, Ioan Barbu, aflat la primul mandat.

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în luna decembrie a anului 2020, instituția, prin reprezentantul legal, ar fi încheiat 5 contracte de prestări servicii cu administratorul unei societăți comerciale, din municipiul București, reprezentată de un bărbat de 69 de ani, din Capitală, pentru întocmirea de studii de fezabilitate, expertiză tehnică și studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic), în scopul extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă, pe raza unei comune, contra sumei de 427.805 lei.

Ulterior, cu toate că studiile nu au fost realizate, la nivelul instituției publice ar fi fost întocmite documente fictive de predare – primire și ar fi fost achitată întreaga sumă contractată.

Cu ocazia percheziției efectuate la sediul instituției, au fost identificate și ridicate documente care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă.

Față de conducătorul instituției și față de administratorul societății comerciale a fost luată măsura reținerii, urmând ca în cursul zilei de marți să fie prezentați în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor legale.

One Comment

  1. Pingback: Edilul din Vințu de Jos este pus sub control judiciar. Mandatul său de primar, momentan suspendat – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.