Administrație

Lucrările de restaurare a Palatului Principilor, terminate în proporție de trei sferturi

Stadiul fizic al lucrărilor de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea și care a servit ca reședință voievodului Mihai Viteazul, a depășit 75%, fiind finalizate unele dintre acestea, respectiv alimentarea cu apă, canalizări exterioare și interioare, instalațiile electrice și termice, cercetarea arheologică preventivă.

„Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, una dintre clădirile emblematice din Cetatea Alba Iulia, sunt în derulare atât la interior, cât și la exterior. Potrivit datelor furnizate de constructor, Euras SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru: alimentarea cu apă; canalizări exterioare și interioare; instalațiile electrice și termice; instalația de stingere a incendiilor; respectiv cercetarea arheologică preventivă. Tot în procent de 100% sunt realizate desfacerile umpluturilor de la parter, fapt care a condus la stabilirea cotei de călcare”, se menționează într-un comunicat dat publicității de către Primărie.

În stadii avansate de realizare sunt, potrivit sursei citate, și lucrările pentru componentele artistice din piatră, tencuielile interioare și exterioare, restaurarea ferestrelor vechi, realizarea și montarea ferestrelor noi. În derulare sunt și lucrările pentru realizarea grupurilor sanitare și execuția ușilor noi din lemn.

„Stadiul fizic al lucrărilor realizate a depășit 75%”, mai adaugă sursa citată, care precizează că durata de implementare a proiectului este până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Valoarea totală a proiectului este de 23,12 milioane de lei. Finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul a avut o valoare totală inițială de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei bani nerambursabili.

Odată finalizate conservarea și restaurarea, Palatul, cea mai importantă, potrivit specialiștilor, clădire administrativă din Transilvania, ar urma, printre altele, să găzduiască un Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din perioada în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.

Timp de peste 150 de ani, între 1541 și 1699, „soarta regiunii a fost dirijată” de la Alba Iulia, din acest palat. El îmbină mai multe stiluri arhitectonice – gotic, renascentist și baroc.

Amplasamentul a fost predat către firma din Satu Mare care a câștigat licitația în noiembrie 2018. Proiectul, unul complex, presupune lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare și expoziționale.

Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului Local.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.