Administrație

Primăria Alba Iulia a virat banii pentru gratuități Societății de Transport Public

Autoritățile locale din Alba Iulia au achitat marți aproape o jumătate de milion de lei către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA-TL), pentru a fi plătiți Societății de Transport Public (STP) Alba Iulia, firmă care, în urmă cu o săptămână, a eliminat gratuitățile de care beneficiază elevii şi pensionarii.

„Primăria Alba Iulia a achitat, în cursul zilei de astăzi, o sumă de aproape jumătate de milion de lei către AIDA-TL, pentru a fi plătiți companiei private STP Alba Iulia S.A., care desfăşoară activitatea de transport public călători în Municipiul Alba Iulia. Sumele au fost plătite în baza documentelor justificative şi reprezintă gratuități pentru pensionari, elevi şi persoane cu dizabilități, aplicabile contractului aflat în vigoare”, se menționează într-un comunicat transmis, marți seara, de Departamentul de comunicare din cadrul Primăriei.

Reprezentanții Primăriei susțin că „actul unilateral al companiei de a restrânge” accesul pensionarilor la gratuitatea oferită în conformitate cu prevederile legale este „un abuz”.

„Primăria Alba Iulia îşi va onora întotdeauna obligațiile, însă nu vom accepta ca banii albaiulienilor să fie risipiți ori cheltuiți în mod netransparent. Dorim totodată să aducem la cunoştința opiniei publice faptul că serviciul de transport public călători nu a fost niciodată în pericol de a fi sistat, chiar şi în lipsa unui nou contract”, precizează sursa citată.

Potrivit Primăriei, transportul local este un serviciu de interes public a cărui continuitate este prevăzută de lege.

„STP Alba Iulia S.A. nu se afla nici o clipă în situația de a nu putea opera curse, în baza contactului vechi, chiar şi fără ca un nou contract să fie semnat. (…) Suma virată astăzi, 446.000 lei, este dovada clară a faptului că actuala administrație îşi respectă obligațiile contractuale şi că doreşte un transport public funcțional, decent şi corect”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Primăriei au mai precizat că se aşteaptă, totodată, punctul de vedere al Consiliului Concurenței, dar şi cel al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, instituții cărora le-a fost sesizată sistarea gratuităților de către STP Alba Iulia.

„Vom negocia, în condițiile noului contract, optimizarea serviciului de transport public pasageri, încât să reducem la maxim risipa de bani publici”, mai transmit cei de la Primărie.

În urmă cu o săptămână, compania privată care administrează serviciul de transport public local din Alba Iulia a anunțat că va sista gratuitățile de care beneficiază elevii şi pensionarii, care urmau să achite astfel integral prețul unui bilet, de 2,5 lei.

„Este cunoscut faptul că între administrația locală şi compania STP S.A există, în prezent, un blocaj în ceea ce priveşte semnarea unui nou contract de gestiune a serviciului de transport public. Considerăm că astfel de acțiuni, venite din partea operatorului, sunt făcute cu scopul de a pune presiune atât pe aparatul administrativ, cât şi pe consilierii locali. Nu acceptăm şantajul şi nici nu vom negocia cu pistolul la tâmplă. Obiectivul nostru, al administrației publice, este de a asigura cetățenilor municipiului un serviciu de transport public modern, eficient şi la costuri cât mai reduse”, au transmis ulterior reprezentanții Primăriei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.