Economie

Un prototip al unei rachete SpaceX a explodat la sol după aterizare | Video

Un prototip al viitoarei rachete Starship aparținând SpaceX a aterizat miercuri în Texas, însă a explodat la sol câteva minute mai târziu, relatează AFP.

„O aterizare minunată, lină”, a comentat SpaceX în clipul care transmite zborul de test în direct. Flăcările erau însă vizibile la baza rachetei, fiind stinse de echipele aflate la fața locului. Câteva minute mai târziu, o explozie uriașă a aruncat racheta în aer, care s-a spulberat în momentul în care s-a lovit de sol.

Nicio explicație nu a fost oferită imediat.

Acest vehicul urmează să devină racheta aleasă de compania SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, pentru a merge într-o zi pe Marte.

Prototipul, numit SN10, de la „Serial Number 10”, a decolat chiar înainte de ora 23:20 GMT de la Boca Chica,Texas, pentru un al treilea test suborbital.

Racheta s-a ridicat în aer, propulsată de trei motoare, care s-au oprit unul după altul, iar vehiculul a efectuat o serie de manevre orizontale.

Nava a ajuns la 10 kilometri altitudine, înainte de a începe coborârea, iar racheta a revenit apoi în poziție verticală, reușind să aterizeze, la prima vedere fără incidente, în locația dorită.

Alte două prototipuri (SN8 și SN9) s-au prăbușit la aterizare, în decembrie, apoi la începutul lunii februarie.

Aceste teste au loc într-o zonă aproape pustie închiriată de SpaceX la Boca Chica, în comitatul Cameron, situat în sudul Texasului, lângă frontiera cu Mexicul, în zona Golfului Mexic – o zonă suficient de nelocuită pentru ca un accident sau o explozie să nu provoace daune sau victime.

Elon Musk intenționează să lanseze într-o bună zi mai multe astfel de rachete pentru a cuceri Marte. Însă inițial, racheta, dacă va deveni operațională, s-ar putea dovedi utilă pentru călătorii mai apropiate, în special spre Lună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.