Politică

Europarlamentarul social democrat Negrescu acuză guvernul că politizează repartizarea fondurilor PNRR

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a susținut, vineri, într-o conferință de presă desfăşurată la Alba Iulia, că Guvernul ar politiza repartizarea sumelor de bani alocate României pentru Planul Național de Redresare şi Reziliență, acesta afirmând, totodată, şi faptul că nu s-ar fi respectat calendarul asumat.

„Actualul Guvern nu şi-a respectat angajamentele privind calendarul de realizare a Planului Național de Redresare şi Reziliență. În Memorandumul aprobat de către Guvernul României se vorbeşte despre data de 5 martie, adică astăzi, ca fiind ziua de finalizare a Planului Național de Redresare şi Reziliență. Ori, este foarte clar, astăzi, când vorbim, că actualul Guvern nu a putut implementa şi realiza acest plan în termenul evocat într-un document aprobat de acelaşi Guvern”, a declarat Victor Negrescu.

Social-democratul a afirmat că actualul Guvern „de-abia acum” începe negocierile privind modul în care vor fi repartizate sumele de bani din acest proiect.

„Chiar ieri, decidenții la nivel guvernamental au spus că încă trebuie să negocieze cum vor fi repartizate respectivele sume şi urmează de-abia luni să aibă o întâlnire pentru a discuta politic repartizarea banilor europeni. Ceea ce, din nou, contravine angajamentelor pe care noi le-am luat în plan european de a nu politiza repartizarea acestor sume de bani. Deci, pe de o parte, nu respectă termenul agreat, nu respectă calendarul pe care ei şi l-au asumat, de cealaltă parte, politizează repartizarea acestor sume de bani alocate României pe baza unei formule”, a susținut europarlamentarul.

Victor Negrescu a amintit că este vorba de o sumă de peste 30 de miliarde de euro.

„Pentru a putea să implementăm acest Plan de Relansare, fiecare stat membru trebuie să aprobe un proiect prin care agreează implementarea acestor măsuri. Din păcate, actualul Guvern nu a fost capabil să vină cu acest proiect. L-au pus pe ordinea de zi a a Parlamentului la începutul săptămânii şi tot ei l-au scos de pe ordinea de zi, conducând la această situație nefericită ca, astăzi, România să nu aprobe acest document şi să întârzie inclusiv implementarea respectivului Plan”, a mai spus europarlamentarul.

Negrescu a susținut şi că actualul Guvern se pregăteşte să prezinte un Plan de Redresare şi Reziliență care depăşeşte suma agreată şi propusă de către Comisia Europeană.

„Într-o discuție purtată în această săptămână, o discuție publică, reprezentanții ministerului responsabil de această parte de Plan, au spus că au în prezent un plan draft care face referire la 60 de miliarde de euro, ceea ce, din nou, este total inacceptabil. Atrag atenția (…) că aceste derapaje riscă să conducă la blocarea acestor fonduri. Am fost primul decident public din România care a spus că prima formă a Planului va fi respinsă şi acum atrag atenția că aceste probleme vor conduce la întârzierea aprobării Planului de către Comisia Europeană şi la o întârziere a implementării respectivelor sume”, a conchis social-democratul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.