Social

Satul Biia, carantinat în urma unui focar de coronaviroză

Un sat din Alba în care în ultima săptămână au fost depistate câteva zeci de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, având ca posibilă sursă de apariție a focarului participarea unui număr însemnat de oameni la o slujbă de înmormântare, ar urma să intre de miercuri dimineața în carantină.

Potrivit unei decizii adoptate, marți, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba, se va solicita Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea ordinului pentru instituirea pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 10 martie,ora 6,00, a măsurii de carantinare a localității Biia, comuna Șona.

Rata de infectare la nivelul comunei Șona, care are mai multe sate în componență, este de 10,30 la 1.000 de locuitori, riscul epidemiologic fiind considerat astfel „de o gravitate maximă, în circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”. De precizat că propunerea formulată de către Grupul de Suport Tehnic – Epidemii din cadrul CJSU Alba este de instituire a măsurii de carantinare zonală a localității Biia, comuna Șona, având în vedere faptul că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în acest sat, respectiv 39 de cazuri din totalul de 47 în ultimele două săptămâni.

Va fi strict interzisă intrarea/ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile județene, comunale și forestiere. Totodată, circulația și staționarea în spații publice a persoanelor va fi interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

Ieșirea persoanelor din locuință va fi permisă doar pe bază de Declarație pe proprie răspundere (Anexă), legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz.

În intervalul orar 6,00-22,00 în interiorul satului se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu anumite excepții, cum ar fi, de exemplu, deplasarea în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani în intervalul 10,00 – 13,00, iar pentru persoanele cu vârsta mai mică de 65 de ani în intervalele orare 6,00 – 10,00, respectiv 13,00 – 20,00.

Se va permite oficierea slujbelor religioase doar în exterior, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. De menționat că printre cei testați pozitiv se află și preotul localității, acesta fiind înlocuit în această perioadă.

Se va permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. De asemenea, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în spații închise și deschise.

Direcția de Sănătate Publică Alba va evalua și prioritiza oportunitatea de testare a persoanelor și va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică/ Ministerul Sănătății.

Focarul din Biia a apărut la câteva zile după ce în localitate a avut loc o înmormântare la care au fost prezenți un număr important de săteni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.